La întrebarea ”Care e cel mai înalt drum din România?”, majoritatea românilor ar fi tentați să vină cu două răspunsuri: Transfăgărășan sau Transalpina. Ei bine, niciunul dintre cele două nu se califică la acest capitol.
În ultimii ani, șoselele Transfăgărăşan şi Transalpina, cele două mari trasee din Carpații Meridionali, și-au disputat titlul de cel mai înalt drum din România. Se pare însă că amândouă sunt ”bătute” de un drum din Argeș.
Transalpina are punctul său cel mai înalt în Pasul Urdele, la 2145 de metri. Acest drumul traversează masivul Părâng de la nord la sud și se oprește în județul Gorj, în dreptul localității Ciocadia. Șoseaua trece prin patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba.
În ceea ce privește Transfăgărășanul (Drumul Național 7C (DN7C), acesta leagă Muntenia de Transilvania. Trece prin Munții Făgăraș, cei mai înalți din România, care fac parte din Carpații Meridionali. Este o șosea asfaltată și atinge, lângă Lacul Bâlea, altitudinea de 2.034 m.
Ambele drumuri prezentate mai sus amândouă pierd la capitolul altitudine în fața unui alt drum din Argeș. Acesta traversează Masivul Iezer și urcă până la o altitudine de 2.350 de metri.
Încă din urmă cu 10 ani, șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, făcea o prezentare acestui drum. ”Începe la Lereşti, pe unul dintre braţele laterale ale Barajului Râuşor, Târgului, şi urcă spre Culmea Portăreasa şi Lacul Portăreasa, iar mai apoi pe creasta Iezerului, către Vârful Iezerul Mare, unde se atinge altitudinea maximă.
Drumul coboară apoi către Crucea Ateneului şi de acolo se pleacă către Culmea Văcarea şi coboară către Cabana Voina. Traseul este extraordinar, foarte frumos şi poate fi parcurs cu maşina.
Sigur cu un 4×4, dar se poate face şi cu Loganul, dacă nu ţineţi prea mult la el. Mai ales prima parte, până la Văcarea. Merge şi o camionetă! La coborâre, fiind însă mai abrupt, traseul e ceva mai dificil. Cel mai frumos este însă pe bicicletă!”, spune unul dintre oamenii care cunosc bine traseul.
Iubitorii de natură și cei ai sporturilor montane nu trebuie să rateze traversarea drumului din Argeș. Zona este recomandată celor care practică mountain bike. Aici se întâlnesc zone de cățărare, iar priveliştea este superbă asupra munţilor din jur. Sunt şi coborâri abrupte şi tehnice.
Cei care ajung aici trebuie să știe că, de pe această șosea, Munţii Ciucaş şi Piatra Craiului pot fi admiraţi în toată splendoarea lor. ”Vârfurile Negoiu şi Moldoveanu pot fi atinse cu mâna, evident, ca iluzie optică! Iezerul are avantajul de a fi ceva mai la sud faţă de linia Carpaţilor Meridionali, astfel că are o privelişte panoramică către toţi munţii din jur.
Se vede bine aproape tot: Făgăraşul, Căpăţânii, toţi munţii! Mai ales toamna şi iarna, când e frig şi întreaga umezeală condensează, iar cerul se limpezeşte, imaginea e ca de cristal. Se poate vedea chiar şi Parângul”, mai spune Ion Sănduloiu, conform Adevarul.