Life

Care e cel mai sănătos orez, de fapt. Are caracteristici nutriționale deosebite

Te-ai întrebat vreodată care e cel mai sănătos orez? În comerț găsești o mulțime de tipuri de orez, dar poate nu știi care e cel mai bun.
07.05.2024 | 11:50
Care e cel mai sanatos orez de fapt Are caracteristici nutritionale deosebite
Care e cel mai sănătos orez, de fapt. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care e cel mai sănătos orez și ce caracteristici nutriționale are? Din fericire, avem de alege când vine vorba de orez. E un aliment accesibil, hrănitor și de asemenea, se găsește și oriunde.

Care e cel mai sănătos orez, de fapt

Orezul este de asemenea un ingredient minune în diferite rețete. Face parte din compoziția pentru sarmale, ardei umpluți și nu numai. În același timp, poate fi consumat și simplu și este recomandat în numeroase diete.

ADVERTISEMENT

Adevărul este că există o mulțime de tipuri orez din comerț. Tu pe care îl alegi însă? Orezul brun, orezul alb, cel negru, sau orezul sălbatic? Deși arată cam la fel și doar culoarea diferă, adevărul e că unul dintre ele este ceva mai sănătos.

Spre exemplu, știai că orezul alb e obținut prin decorticare? Sunt eliminați complet germenii, dar și tărâțele pe care le conține. Drept urmare, conținutul său de fibre este unul ceva mai redus.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, este bine de știut faptul că toate tipurile de orez au antioxidanți, fibre, proteine, dar și carbohidrați. De asemenea, sunt bogate în numeroase vitamine, dar și minerale. Practic este un aliment destul de complex.

Orezul brun are caracteristici nutriționale deosebite

Și totuși care e cel mai sănătos orez? Specialiștii spun că orezul brun ar fi alegerea cea mai bună, relatează Today. O singură cană de orez brun gătit are doar 248 de calorii și 5,5 grame de proteine și doar 2,2 grame de grăsime.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aceeași cantitate are 3 grame de fibre. Practic are mai multe fibre și proteine decât cel alb. Iar fibrele joacă un rol esențial în reducerea colesterolului, în timp ce proteinele ajută musculatura și controlează apetitul.

De altfel studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că cei care mănâncă orez brun prezintă un risc mai mic în a dezvolta diabet de tip 2. Deși orezul brun e cel mai sănătos orez, avem și alte alternative.

ADVERTISEMENT

Și orezul negru poate fi o alegere mult mai sănătoasă decât cel alb. Nu trebuie să ne lăsăm speriați de culoare pentru că aceasta provine din antociani, adică acei antioxidanți care luptă împotriva inflamației.

Ce e drept, spre deosebire de orezul brun, orezul negru e mai scump. De asemenea, el se găsește și ceva mai greu, astfel că îți va fi dificil să te bucuri de el atât de des. La rândul său, orezul sălbatic e și el sănătos.

ADVERTISEMENT