Care este diferența dintre lebăr și caltaboș? Cele două preparate tradiționale românești nu au aceeași compoziție. Unul dintre ele are mai multe ingrediente în plus. Totodată, acestea pot să difere în funcție de zonă.
Se apropie Crăciunul, iar românii se pregătesc de zor zilele acestea. Mulți și-au făcut deja cumpărăturile pentru masa de sărbătoare, iar gospodinele vor fi foarte ocupate în următoarele zile.
Salata bouef, sarmalele, friptura de porc și cozonacul nu vor lipsi de la masa de Crăciun. Acestea se numără printre cele mai îndrăgite preparate tradiționale, astfel că mulți români le vor consuma de sărbători.
Aperitivele vor fi și ele la masă, acestea fiind pregătite ținând cont de preferințele fiecăruia. Platoul tradițional românesc, murăturile, salatele, ouăle umplute și ruladele se numără printre principalele aperitive.
Mulți români vor să se bucure, de sărbători, de lebăr și caltaboș, două preparate tradiționale foarte îndrăgite. În plus, multe persoane preferă să le prepare acasă după propriile preferințe.
Deși pot fi foarte asemănătoare, există, totuși, câteva diferențe între cele două preparate. Lebărul este un preparat din ficat de porc, slănină, carne de porc, ceapă și ouă.
Amestecul pentru lebăr este bine condimentat, după care e introdus într-un maț de porc. Are un gust destul de asemănător cu cel al pateului din ficat de porc. În cele mai multe rețete, însă, ficatul e folosit în proporție de 10 – 15%.
Caltaboșul reprezintă un fel de cârnat și conține măruntaie de porc fierte și tocate. Poate fi consumat proaspăt sau afumat. Compoziția poate să difere, în funcție de zonă.
Printre ingredientele principale se numără orezul, bucățelele de slănină, rinichii și inima de porc. Orezul reprezintă principala diferență dintre lebăr și caltaboș.
Lebărul conține ficat de porc, carne și ceapă, care sunt foarte fin tocate. În schimb, în compoziția pentru caltaboș se regăsesc mai multe ingrediente, cum ar fi carne, limbă, ficat, plămâni, ceapă și orez.
Indiferent dacă faci lebăr sau caltaboș, trebuie să știi că rețetele nu sunt grele. Acestea pot fi ușor diferite în unele zone, însă este important să respecți toate ingredientele și modul de preparare.