News

Care e diferența dintre devansare și depășire pe autostradă. Mulți șoferi nu știu și încalcă legea

Diferența importantă dintre devansare și depășire pe autostradă pe care trebuie să o cunoască toți șoferii. Există mulți care încalcă legea.
11.05.2024 | 15:57
Care e diferenta dintre devansare si depasire pe autostrada Multi soferi nu stiu si incalca legea
Care e diferența dintre devansare și depășire pe autostradă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Care este diferența dintre devansare și depășire atunci când ne deplasăm pe o autostradă de mare viteză. Mulți șoferi din România încă nu știu prevederile din Codul Rutier și încalcă legea.

Care e diferența dintre devansare și depășire pe autostradă

Șoferii din țara noastră pot fi amendați dacă nu fac corespunzător diferența dintre devansare și depășire pe autostradă. E important de stabilit de la început că ambele manevre sunt permise legal, însă trebuie efectuate în circumstanțe bine definite.

ADVERTISEMENT

Ce este depășirea? Ei bine, potrivit Art. 45, alineatul (1) din Legea 195/2002, aceasta este definită ca fiind manevra prin care un vehicul trece înaintea altuia sau pe lângă un obstacul, aflat pe același sens de circulație, schimbând direcție de mers și ieșind de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial.

Când ne referim strict la circulația pe autostradă, vorbim de ”devansare”. Mai exact, în situația în care un automobil se deplasează pe una dintre benzi cu o viteză mai mare comparativ cu o altă mașină care se deplasează în același sens de circulație, trecerea în fața acestuia, păstrând banda, se numește devansare.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie niciodată să confundăm depășirea cu devansarea. Potrivit legislației rutiere, diferența între devansare și depășire este o foarte importantă. Mai exact, pentru a efectua o depășire, trebuie să pătrunzi pe sensul opus de circulație. Sau să schimbi banda de circulație înainte de a trece în fața celui depășit.

În schimb, pentru a devansa un vehicul mai lent, nu trebuie decât să menții banda de circulație. Vei trece pe lângă un vehicul mai lent care circulă în aceeași direcție, dar pe o altă bandă.

ADVERTISEMENT

E important de reținut și de aplicat faptul că devansarea poate fi efectuată doar pe drumurile din localitate și pe drumurile naționale sau europene prevăzute cu cel puțin două benzi pe sens.

Este legală depășirea prin dreapta pe autostradă. Ce spune Codul Rutier

În general, depășirea pe autostradă este interzisă, fiind înlocuită cu devansarea. Regula se aplică și pentru trecerile între banda 1 și banda 2. Scopul principal este acela de a elibera pe cât posibil benzile pe care se circulă cu viteză mai mare.

ADVERTISEMENT

În România, Codul Rutier spune clar că depășirea prin dreapta este permisă doar în situații excepționale, cum ar fi atunci când vehiculul din față este oprit sau circulă cu o viteză extrem de redusă.

În același timp, pe autostradă poți face o devansare prin dreapta a unui vehicul. Asta însă numai cu respectarea limitei de viteză și a indicatoarelor și marcajelor rutiere, notează ProMotor.

ADVERTISEMENT
Cum arată noua casă a lui Mihai Neșu » Construcția a durat 3...
Cum arată noua casă a lui Mihai Neșu » Construcția a durat 3 ani: „Eu mi-aș dori o mică pauză, să ne bucurăm de ce am muncit”
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în...
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară. ANM anunţă temperaturi în creştere
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a...
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe vecini. Soţul ei câştigă 450.000 de euro pe an
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori