Care e dovleacul perfect pentru copt și cum îți dai seama dacă e proaspăt? E sezonul dovlecilor, iar multe gospodine aleg să facă fie plăcinte, fie diferite supe creme, ori pur și simplu să facă un desert delicios cu dovleac.
Dovleacul nu este legat doar de Halloween. Acesta este totodată și un aliment de sezon, adorat de o mulțime de persoane. Iar dincolo de gustul său, dovleacul are și multiple beneficii pentru organism.
Spre exemplu, el e bogat în antioxidanți. Conține betacaroten, dar și beta-criptoxantina. Iar ambii compuși au ca scop neutralizarea radicalilor liberi, produși în procesele metabolice ale organismului.
Și totuși cum știm ce cumpărăm și care e dovleacul perfect pentru copt? Găsim o mulțime de sortimente atât în piețe cât și în marile magazine. Puține persoane știu însă și ce e bine să cumpere.
Există un anumit soi de dovleac perfect pentru plăcintă. Totodată, alte soiuri sunt bune pentru dulceață, dar și pentru supe creme. Cum rămâne însă cu dovleacul pentru copt? Cum trebuie să arate acesta?
Specialiștii spun că dovleacul perfect pentru copt trebuie să fie galben. Mai mult de atât, miezul său trebuie să aibă o culoare aprinsă. Acestuia i se mai spune și dovleacul ghindă de asemenea și poate fi recunoscut și după forma sa.
De cealaltă parte, dacă e să vorbim despre plăcintă, aici dovleacul ideal este plăcintarul. Are un gust mai dulce decât alte soiuri și totodată are o coajă subțire, portocalie și un pic verzuie. Totodată, forma sa este una alungită.
Spre deosebire de alte soiuri, plăcintarul are și cea mai mare cantitate de miez. Astfel, e perfect pentru supe creme și plăcinte. Cum îți dai seama însă dacă dovleacul este într-adevăr copt și proaspăt?
La fel ca și la pepene, este bine să fim atenți la detalii. Astfel, dacă dovleacul este lovit sau zgâriat, cel mai bine ar fi să nu îl cumperi și să te orientezi către altceva. În ceea ce privește aspectul, coada acestuia trebuie să aibă măcar puțin verde.
Dacă observi acest detaliu, înseamnă că dovleacul este unul proaspăt cules. Totodată, e bine să și bați în el. În cazul în care observi că sună a gol, atunci înseamnă că dovleacul este bine copt.