News

Care e posibila cauză ce a dus la aterizarea forțată a elicopterului american în centrul Capitalei. Date noi din anchetă

Apar date noi din ancheta aterizării de urgență în Capitală a elicopterului Black Hawk. Care ar fi fost posibila defecțiune.
22.07.2021 | 13:40
Care e posibila cauza ce a dus la aterizarea fortata a elicopterului american in centrul Capitalei Date noi din ancheta
ADVERTISEMENT

Au apărut date noi din ancheta aterizării de urgență în Capitală a elicopterului Black Hawk, incident care a avut loc în urmă cu exact o săptămână.

Se pare că o posibilă cauză a aterizării forțate pe șosea ar fi legată de o problemă la cutia de viteze a aparatului. Atunci, reacția rapidă a piloților a dus la evitarea unui incident mult mai serios și care s-ar fi putut solda cu victime.

ADVERTISEMENT

Posibila cauză care a dus la aterizarea forțată a elicopterului american Black Hawk în centrul Capitalei

Din informațiile oferite de TVR 1, la bordul aeronavei s-ar fi aprins un senzor care indica un pericol imediat, iar procedura prevedea aterizarea de urgenţă.

Astfel, cei aflați la bordul elicopterului militar american ar fi recurs la această soluție ca o măsură disperată, de ultim moment, pentru a preveni o prăbușire necontrolată a aeronavei și o tragedie de proporții.

ADVERTISEMENT

Avaria de la bord are denumirea ”Chip Detection” și se declanșează atunci când un senzor cu magneți din interiorul cutiei de viteză detectează bucăți metalice mici în uleiul de transmise, bucăți care pot duce la blocarea angrenajelor și, pe cale de consecință, pierderea puterii care se transmite de la motoare la rotorul elicopterului.

Surse din ancheta incidentului din 15 iulie, citate de Televiziunea Română, afirmă că, odată declanșată alarma, elicopterul ar fi putut fi pe punctul să piardă transmisia.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, reacția rapidă a piloților de la bord a dus la evitarea unui incident mai serios.

”Chip detection” (șpan în ulei – limba română) se referă la apariția unei indicații la bord privind existența unor bucăți de metal în uleiul de transmisie.

ADVERTISEMENT

”Procedura standard la marea majoritate a elicopterelor impune reducerea puterii, să nu mai folosești regimul de viteză din acel moment, să reduci puterea la minim și să cauți un loc de aterizare cât mai urgent”, spune Lucian Lupescu, pilot de elicopter, conform Hotnews.

Incidentul din Capitală, petrecut în urmă cu o săptămână

Reamintim că joi, 15 iulie, un elicopter aparținând Armatei americane a trebuit să aterizeze forțat în nordul Bucureștiului, în Piața Charles de Gaulle, chiar pe șosea, unde a doborât stâlpi de iluminat.

Elicopterul, unul de tip Black Hawk, este o aeronavă de transport. Acesta efectua un zbor de antrenament. În cadrul antrenamentului, ceva nu a mers bine iar aparatul de zbor a fost nevoit să aterizeze.

ADVERTISEMENT
Tags: