Care este al doilea cel mai scump condiment din lume, după șofran. Mulți români îl folosesc, fără să știe, însă, adevărata lui valoare.
Șofranul este un adevărat aur în bucătărie. Considerat o comoară, acesta este cel mai scump condiment din lume. Însă, imediat după el, în top se află un alt condiment mult mai utilizat de către români.
Al doilea cel mai scump condiment din lume este vanilia. Folosită de cele mai mult ori la prepararea deserturilor, vanilia este un condiment recunoscut pentru aroma sa dulce, dar delicată.
Vanilia este originară din America Centrală, America de Sud și Caraibe. La bază, vanilia este o specie de orhidee ale cărei flori se deschid o singură dată pe an. În timp, fructul se dezvoltă sub forma unor tije. Acestea sunt culese și comercializate.
În anul 1500, au fost câteva încercări de a aduce vanilia și pe teritoriul Europei. Din păcate, aceasta nu s-a adaptat pe bătrânul continent, iar singura varianta ca europenii să o guste a rămas importul.
Inițial, vanilia a fost privită ca un aditiv pentru ciocolată. Abia după ce gustul ei a început să îi convingă pe mai mulți, acest condiment a fost nelipsit din deserturi. În 1800, aproape că nu era carte de bucate care să nu conțină rețete cu vanilie.
Vanilia, al doilea cel mai scump condiment din lume, se cultivă în Mexic, India, Madagascar, Indonezia și Tahiti. Vanilia din Madagascar sau vanilia de Bourbon are o mică tentă de rom, în timp ce vanilia din Tahiti este florală, iar cea din Indonezia are note subtile de aromă afumată.
Prețiozitatea acestui condiment este dată de modul în care se obține și de procesele prin care trece pentru a ajunge la forma finală. Uneori, până la export, poate trece chiar și un an.
Tijele de vanilie sunt culese mereu manual, după care sunt blanșate. Procesul de blanșare le dă culoarea maro și le ajută să își intensifice aroma. Apoi, tijele sunt uscate, iar uneori, acest proces durează chiar și o lună.
Fiind un condiment atât de scump, este esențial să știm faptul că ceea ce se găsește pe rafturile magazinelor nu este vanilie pură. Esențele de vanilie sunt obținute prin diverse procese chimice care nu au nicio legătură cu vanilia scumpă. Tocmai de aceea, nici nu costă mult.