News

Care este amenda pentru cei care nu poartă mască de protecție și cine aplică sancțiunea. Răspunsul Poliției Române 

26.05.2020 | 10:02
Care este amenda pentru cei care nu poarta masca de protectie si cine aplica sanctiunea Raspunsul Politiei Romane
ADVERTISEMENT

Care este amenda pentru cei care nu poartă mască de protecție? Este o întrebare extrem de comună într-o perioadă în care acest echipament de protecție anti-coronavirus este obligatoriu în țara noastră.

Care este amenda pentru cei care nu poartă mască de protecție și cine aplică sancțiunea. Răspunsul Poliției Române

Începând cu data de 15 mai, purtarea măștilor de protecție în spațiile închise și aglomerate a devenit obligatorie. În acest sens, Poliţia Română ne spune ce sancţiuni riscă cei care nu respectă regula şi ne informează cine sunt persoanele abilitate să dea amenzi.

ADVERTISEMENT

Întrebarea 1: Cu ce sume sunt sancționați cei care nu respectă regula privind obligativitatea purtării măştii de protecţie?

Răspunsul Poliţiei Române: Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.

ADVERTISEMENT

Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020), raportat la art. 65 lit. h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții”.

”Se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei, în situația în care nu sunt respectate prevederile Ordinului privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă”, anunță Poliția, conform Libertatea.

ADVERTISEMENT

Cine ne amendează pentru lipsa măștii?

În ceea ce privește organele abilitate pentru a aplica sancțiuni pentru cei care nu respectă prevederile legii stării de alertă, acestea sunt toate cadrele din MAI.

Întrebarea 2: Cine aplică sancțiuni? Răspunsul Poliţiei Române: ”În ce privește purtarea măștii de protecție, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac, potrivit prevederilor legale, de către agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali.”, dezvăluie oamenii legii.

ADVERTISEMENT

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au aplicat 232 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 153.440 lei, pentru persoanele care nu au respectat legea stării de alertă. Totodată, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

ADVERTISEMENT