Life

Care este băutura pe care românii au consumat-o cel mai mult în ultimii ani. Pe ce loc se află vinul

Care sunt băuturile pe care românii le consumă cel mai mult. Datele Institutului Național au arătat care sunt, de fapt, preferințele consumatorilor.
15.12.2024 | 18:24
Care este bautura pe care romanii au consumato cel mai mult in ultimii ani Pe ce loc se afla vinul
Cum arată topul băuturilor pe care românii le consumă cel mai mult. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Încă din cele mai vechi timpuri, românii au fost adepții consumului de vin. ”Licoarea lui Bachus” a fost ani la rând principala alegere în materie de băuturi alcoolice. Cum arată acum cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică și care este băutura de pe primul loc.

A crescut nivelul de consum de alcool în România

În 2023, la nivelul României, consumul de băuturi alcoolice a înregistrat o creștere semnificativă comparativ cu 2022. Potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică, vinul continuă să fie cea mai consumată băutură alcoolică.

ADVERTISEMENT

În 2023, consumul mediul de băuturi pe cap de locuitor a crescut și el, în special la băuturile alcoolice distilate. În schimb, consumul de bere a înregistrat o scădere, potrivit INS.

”Consumul mediu de bere, pe locuitor, a scăzut cu 2,9 litri; consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a crescut cu 0,9 litri; consumul mediu de băuturi alcoolice distilate (în echivalent alcool 40%), pe locuitor, a crescut cu 1,7 litri.”, a transmis INS.

ADVERTISEMENT

În 2023, cantitatea totală de bere a scăzut considerabil, cu 532.200 hl, comparativ cu anul trecut. Importul de bere a scăzut și el cu 33.3%, ceea ce înseamnă că și cantitatea de bere pentru consum a fost mai mică cu 3.4.%.

În 2023, românii au consumat mai multe băuturi nealcoolice

Chiar dacă datele arată scăderi considerabile, la nivelul țării, totuși, s-a înregistrat o creștere a consumului de alcool. Potrivit INS, în 2023, românii au consumat cu 6.2% mai mult alcool în 2023 decât în 2022.

ADVERTISEMENT

În 2023, resursele totale de vinuri au crescut, iar asta se datorează faptului că și producția de vin a crescut. În 2023, s-a produs cu 20.9% mai mult vin decât în anul precedent, în 2022.

De asemenea, s-a mai înregistrat o creștere și la categoria importurilor de băuturi alcoolice distilate, vinuri și bere. În 2023, importul acestor băuturi a crescut cu 31.6%. În comparație cu 2022, disponibilul pentru consum uman a crescut cu 114.1 mii hl alcool 100%.

ADVERTISEMENT

În anul 2023, consumul de bere a înregistrat o scădere, comparativ cu anul precedent. Aportul de alcool furnizat de consumul de bere și vinuri a scăzut cu 4.5%, iar aportul de băuturi distilate a crescut cu 5.2.

Nu doar băuturile alcoolice au înregistrat o creștere în anul 2023. Potrivit INS, românii au consumat cu 2.3% mai multe băuturi nealcoolice, printre care se numără apa minerală, berea nealcoolice și băuturile răcoritoare.

ADVERTISEMENT
Tags: