Life

Care este cea mai bună oră de culcare. În acest fel vei reduce riscul de a avea afecțiuni cardiace

S-a descoperit care este cea mai bună oră pentru a merge la somn. Dacă te culci când trebuie reduci riscul afecțiunilor cardiace
12.11.2022 | 12:30
Care este cea mai buna ora de culcare In acest fel vei reduce riscul de a avea afectiuni cardiace
Când este cel mai bine să mergi la somn. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Experții medicali au continuat să caute răspunsul unei întrebări simple, dar care poate să schimbe întreaga lume. Așadar, care este ora perfectă pentru a merge la culcare, s-au întrebat cercetătorii. Au efectuat chiar și un studiu amplu, un studiu care a scos la lumină un rezultat cât se poate de clar.

La ce oră trebuie să te culci pentru a avea o viață sănătoasă

Astfel, obiceiul de a merge la culcare înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace. Cercetătorii britanici au analizat date strânse de la aproape 90 de mii de oameni. Toți au raportat la ce oră s-au dus la somn.

ADVERTISEMENT

Așa s-a ajuns la concluzia de mai sus. Concret, cei care au adormit înainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inimă. În tot acest timp, persoanele care s-au dus la culcare după miezul nopţii au prezentat un risc mărit cu 25%.

Dacă ne raportăm la oamenii care au adormit între 23:00 şi 23:59, ei bine, aceștia au prezentat un risc cu 12% mai mare. „Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcţiilor fizice şi mentale.

ADVERTISEMENT

Deşi nu putem concluziona cauzalitatea în studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii sunt mai susceptibile să perturbe ceasul organismului, cu consecinţe adverse pentru sănătatea cardiovasculară”, a declarat unul dintre cercetători, David Plans, de la Universitatea din Exeter.

Trebuie spus că toți oamenii implicați în studiu au fost înrolați în urmă cu un deceniu. Preț de zece ani de zile a durat totul. Cu toții au purtat la încheietura mâinii un dispozitiv care a înregistrat momentul în care adormeau pe duarata a 7 zile.

ADVERTISEMENT

La distanță de cinci ani de zile, 3.172 dintre participanţi au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienţă cardiacă.

Cu toate acestea, oamenii care au mers la somn între 22:00 şi 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace. Culmea, cercetătorii spun că s-a întâmplat așa indiferent de vârsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea şi statutul socioeconomic.

ADVERTISEMENT

„Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al corpului, iar abaterile pot dăuna sănătăţii. Cel mai riscant moment a fost după miezul nopţii, posibil pentru că ar putea reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineţii, care resetează ceasul corporal”, a adăugat David Plans

Trebuie spus însă că este imposibil, deocamdată, de dovedit că există o corelaţie între ora de culcare şi bolile de inimă.

„Deşi constatările nu indică o cauzalitate, momentul la care se adoarme a ieşit în evidenţă ca potenţial factor de risc cardiac – independent de alţi factori de risc şi de caracteristicile somnului.

Dacă descoperirile noastre sunt confirmate în alte studii, momentul somnului şi igiena de bază a somnului ar putea constitui un obiectiv de sănătate publică cu costuri reduse pentru reducerea riscului de afecţiuni cardiace”, a mai adăugat David Plans.

În tot acest timp, regina Giblin, asistent medical principal la British Heart Foundation a ținut să explică că studiul a sugerat că a merge la culcare între 22:00 şi 23:00 ar putea fi modalitatea optimă pentru majoritatea oamenilor de a-şi menţine inima sănătoasă pe termen lung. „Cu toate acestea, este important să ne amintim că acest studiu indică doar o asociere şi nu poate dovedi cauza şi efectul. Este nevoie de mai multe cercetări asupra momentului şi duratei somnului ca factori de risc pentru bolile cardiace şi circulatorii”, a explicat aceasta.

„A dormi suficient este important pentru starea noastră generală, precum şi pentru sănătatea noastră cardiacă şi a sistemului circulator, iar majoritatea adulţilor ar trebui să ţintească spre şapte până la nouă ore de somn pe noapte”, a mai punctat Giblin

ADVERTISEMENT
Tags: