News

Care este cea mai căutată meserie din România. Salariul mediu net depășește 9.500 de lei

Care este cea mai căutată meserie din România, unde salariul mediu net depășește 9.500 de lei, iar deficitul de angajați e de 600.000 de oameni.
01.04.2023 | 15:17
Care este cea mai cautata meserie din Romania Salariul mediu net depaseste 9500 de lei
Care este cea mai căutată meserie din România
ADVERTISEMENT

Care e cea mai căutată meserie din România? Probabil că răspunsul era evident: cea de programator sau angajat al companiilor IT. Companiile IT&C sunt în plină expansiune în țara noastră, fiind deschise nu mai puțin de 10.000 de astfel de firme doar în 2022.

Care e cea mai căutată meserie din România?

Salariul mediu net în domeniul depășește 9.500 de lei, iar piața se confruntă momentan cu un deficit de aproximativ 600.000 de specialiști, potrivit Ziarul Financiar. Firmele au ajuns chiar să angajeze oameni fără experiență, pe care să le specializeze la locul de muncă.

ADVERTISEMENT

”Aceasta este o practică la care apelează inclusiv htss, prin intermediul academiei noastre interne de IT”, explică Delia Mandache, Chief People & Transformation Officer în cadrul High-Tech Systems & Software (htss), companie specializată în furnizarea de soluţii software de business, care a declarat o cifră afaceri de peste 32 de milioane de euro la finalul anului 2022.

De altfel, țara noastră e plină de școli de IT, unde tinerii sau persoanele trecute de orice vârstă pot să învețe această meserie, contra unei taxe destul de mari, de câteva sute sau mii de euro. Problema e, ridicată de unii specialiști, cea a spargerii bulei din IT. Mai exact, momentul în care salariile de aici vor ajunge la fel de mari ca și în restul Europei sau în SUA, moment în care companiile pot să migreze spre alte țări mai sărace, unde IT-iștii ar fi plătiți mai puțin.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, momentan specialista consideră că există un deficit uriaș, de 600.000 de specialiști IT în România, astfel că acel moment e departe. “Totuşi, dacă acest lucru se va întâmpla, credem că specialiştii disponibilizaţi vor primi imediat noi oferte de muncă din plan local, tocmai datorită acestui deficit de specialişti.

Aşadar, chiar dacă vor exista concedieri, specialiştii IT disponibilizaţi vor fi absorbiţi cu uşurinţă de piaţă, astfel încât impactul economic la nivel naţional, dacă va exista, va fi unul minim”, a explicat Delia Mandache. Așadar, o meserie a prezentului și a viitorului care nu ar trebui să le ofere prea multe motive de îngrijorare acelor persoane care o aleg.

ADVERTISEMENT

Mai mult, chiar dacă se fac restructurări masive pe piețele internaționale, pachetele salariale ale specialiștilor din domeniu nu sunt momentan afectate. “Din contră, eficientizarea vine de cele mai multe ori cu task-uri noi pentru angajaţi, ceea ce implică o creştere salarială. În 2023, într-o piaţă în creştere, companiile IT se luptă cu inflaţia, costurile de personal şi taxele.

Conform celor mai recente informaţii oferite de INSSE (Institutul Naţional de Statistică), salariul mediu net în IT a fost de aproximativ 9.500 de lei la finalul anului 2022, o valoare destul de mare dacă o comparăm cu restul salariilor din România.

ADVERTISEMENT

Aşa cum am menţionat, industria tech locală este în plină expansiune, doar anul trecut au fost fondate peste 10.000 de companii de IT la noi în ţară, iar numărul lor este în continuă creştere. Cererea fiind atât de mare, ne bazăm nu doar pe tinerii absolvenţi, ci şi pe specialiştii proveniţi din reconversie profesională, precum şi pe faptul că industria IT este considerată a fi atât appealing, cât şi de viitor“, completează Delia Mandache.

ADVERTISEMENT
Tags: