News

Care este cea mai fericită țară din lume în 2021? Și-a păstrat poziția pentru al patrulea an consecutiv

19.03.2021 | 19:59
Care este cea mai fericita tara din lume in 2021 Sia pastrat pozitia pentru al patrulea an consecutiv
ADVERTISEMENT

Finlanda este cea mai fericită din lume pentru al patrulea an consecutiv, deși ultimele 12 luni au fost marcate de pandemia de COVID-19 care a ucis 2,6 milioane de oameni din întreaga lume.

Potrivit datelor datele Gallup World Poll, Islanda, Danemarca, Elveția și Olanda au urmat pe poziția a doua, a treia, a patra și, respectiv, a cincea.

ADVERTISEMENT

World Happiness Report 2021 s-a bazat în primul rând pe nivelul PIB, speranță de viață, generozitate, sprijin social, libertate și venituri din corupție la fel ca în fiecare an de când a fost lansat în 2012.

Finlanda, cea mai fericită țară pentru al patrulea an consecutiv

Pentru al patrulea an consecutiv, Finlanda a ieșit pe primul loc în clasamentul bazat pe datele din Gallup World Poll, iar Islanda, Danemarca, Elveția și Olanda au urmat pe poziția a doua, a treia, a patra și, respectiv, a cincea.

ADVERTISEMENT

Statele Unite au trecut de la locul 18 la locul 14, iar Regatul Unit a coborât de pe locul 13 pe locul 18, iar Australia a ocupat locul 12.

“Trebuie să învățăm urgent de la COVID-19”, a declarat co-editorul raportului Jeffrey Sachs, profesor și director al Centrului pentru Dezvoltare Durabilă de la Universitatea Columbia, citat de CNN. “Pandemia ne amintește de amenințările globale de mediu, de necesitatea urgentă de a coopera și de dificultățile de realizare a cooperării în fiecare țară și la nivel global”.

ADVERTISEMENT

Datele pentru World Happiness Report 2021 au fost colectate ușor diferit de această dată din cauza coronavirusului. Nu numai că cercetătorii nu au reușit să finalizeze interviuri față în față într-o serie de țări, ci au trebuit să schimbe lucrurile în totalitate concentrându-se pe relația dintre bunăstare și COVID-19.

Deși au existat unele modificări în top 10, Islanda urcând două locuri de la poziția a patra la cea de a doua pe listă și Norvegia coborând de pe locul cinci pe opt, clasamentul a fost în mod izbitor similar cu anul precedent în cea mai mare parte, ceea ce este privit ca un semn pozitiv.

ADVERTISEMENT

“În mod surprinzător, nu a existat, în medie, o scădere a stării de bine atunci când este măsurată prin evaluarea propriei vieți a oamenilor”, a declarat profesorul John Helliwell de la Universitatea din British Columbia, care a contribuit și el la raport.

“O posibilă explicație este că oamenii văd COVID-19 ca o amenințare comună, externă, care afectează pe toată lumea și că acest lucru a generat un sentiment mai mare de solidaritate.”

Alte mișcări notabile de pe listă includ Germania, care a sărit de pe locul 17 pe locul 7 în ultimul an. Croația, care se numără printre destinațiile în care au putut avea loc interviuri față în față, a urcat de pe locul 79 pe 23.

Factorul încredere, important în alcătuirea topului

Cercetătorii spun că nu este o surpriză faptul că Finlanda și-a păstrat încă o dată poziția de top, întrucât țara nordică s-a clasat întotdeauna pe primul loc în ceea ce privește încrederea reciprocă.

Încrederea este recunoscută ca unul dintre factorii majori care au ajutat la protejarea oamenilor în timpul pandemiei, precum și încrederea în guverne.

De exemplu, rata de deces a Braziliei a fost semnificativ mai mare decât cea din Singapore, fapt care a raportat parțial reducerea diferenței de încredere publică în guvernele fiecărei țări.

De asemenea, se observă că America și Europa au avut multe decese cauzate de COVID-19 mult mai multe decât Asia de Est, Australasia și Africa.

Raportul sugerează că vârsta medie a populației unei țări, indiferent dacă este vorba de o insulă, și apropierea acesteia de alte țări extrem de infectate au fost factori care au contribuit la diferența dintre ratele de deces la nivel global.

În mod curios, diferențele culturale, cum ar fi dacă șeful guvernului a fost o femeie, sunt, de asemenea, remarcate drept considerente semnificative atunci când se măsoară succesul strategiilor pentru combaterea COVID-19, împreună cu inegalitatea veniturilor și cunoștințele dobândite din epidemiile anterioare.

“Experiența din Asia de Est arată că politicile guvernamentale stricte nu numai că controlează în mod eficient COVID-19, ci și amortizează impactul negativ al infecțiilor zilnice asupra fericirii oamenilor”, a declarat profesorul Shun Wang de la Korea Development Institute, colaborator la alcătuirea raportului .

În timp ce campaniile de vaccinare de succes în diferite țări au oferit un impuls atât de necesar pentru mulți, carantina, distanțarea socială, acoperirea feței și restricțiile de călătorie fac parte integrantă din viața cu virusul, fără a lua în calcul implicațiile economice.

Impactul COVID asupra bunăstării

Ca urmare, raportul a constatat că scăderea sănătății mintale a fost imediată în multe țări, inclusiv în Marea Britanie, unde numărul problemelor de sănătate mintală raportate a fost cu 47% mai mare în mai 2020 decât se prevedea înainte de COVID-19.

Poate în mod surprinzător, World Happiness Report 2021 a constatat, de asemenea, că distanțarea socială și carantina au afectat foarte mult bunăstarea forței de muncă.

Potrivit datelor colectate, cei care nu au putut lucra și care au spus că sunt singuri la începutul pandemiei au devenit cu 43% mai puțin fericiți decât ceilalți.

“Cercetările mele anterioare au arătat că angajații fericiți sunt cu 13% mai productivi”, a declarat profesorul Jan-Emmanuel De Neve, directorul Centrului de Cercetare a Bunăstării de la Universitatea din Oxford, un alt contribuitor la raport.

„Această lucrare demonstrează că fericirea nu este condusă de salariu și că simțul identității și conexiunile sociale sunt mai importante. Aceste descoperiri indică un viitor ‘hibrid’ al muncii, cu un echilibru între viața la birou și munca de acasă pentru a menține conexiunile sociale, asigurând în același timp flexibilitatea lucrătorilor.”

Cele mai fericite țări din lume 2021, top 20

1. Finlanda

2. Islanda

3. Danemarca

4. Elveția

5. Olanda

6. Suedia

7. Germania

8. Norvegia

9. Noua Zeelandă

10. Austria

11. Israel

12. Australia

13. Irlanda

14. Statele Unite

15. Canada

16. Republica Cehă

17. Belgia

18. Regatul Unit

19. China

20. Franța

Din cele 149 de țări prezentate în raport, Afganistanul a fost clasat încă o dată ca fiind cel mai nefericit stat, urmat de Zimbabwe, Rwanda și Botswana.

Cei de la sfârșitul listei erau în principal țări subdezvoltate, unde probleme precum conflictele politice și armate sunt predominante sau au fost în ultima vreme.

ADVERTISEMENT