Care este cea mai lungă peșteră din România și unde se află, de fapt? Are 52 de kilometri, însă turiștii pot să viziteze doar 800 de metri. Este spectaculoasă și merită vizitată.
În România există numeroase peșteri, iar multe dintre ele se numără printre cele mai cunoscute și vizitate de către turiști. Puțini știu, însă, care este cea mai lungă din țară.
Este vorba despre Peștera Vântului, care ale o lungime totală a galeriilor de 52 km. Peștera se află în Munții Pădurea Craiului, în apropierea de localitatea Șuncuiuș.
Peștera se află la o distanță de 50 km de Oradea și 100 km de Cluj-Napoca. Accesul se poate face pe drumul asfaltat DJ 764C, 11 km de la DN1 (E60), dar și pe calea ferată, la stația CFR Șuncuiuș.
Intrarea naturală în această peșteră este aflată la circa 2 km sud-est de localitatea Șuncuiuș, în versantul stâng al văii Crișului Repede, deasupra izvorului din Poiana Frânturii.
Galeria de acces era foarte strâmtă și greu accesibilă, motiv pentru care a fost blocată. S-a deschis, astfel, o intrare artificială de câțiva zeci de metri distanță, la nivelul activului.
Prima parte a peșterii, cea care poate fi vizitată, este și cea mai spectaculoasă, totodată. Aici poate fi văzută cea mai mare stalactită din peșteră, numită “Torpila”, care măsoară o înălțime de 4,5 metri.
În plus, mai sunt foarte multe stalactite, stalagmite, făgașe subterane și draperii, dar și o galerie de onoare pe traseul speoturistic. La galerie sunt expuse numele unora dintre cei mai importanți speologi. De altfel, în peșteră sunt aproape toate formele endocarstice cunoscute.
Traseul speoturistic are o lungime de 800 de metri. Durata turei este de două ore, potrivit apuseni.info. Cei care vizitează acest loc sunt fascinați de ceea ce văd în peșteră.
Temperatura anuală din Peștera Vântului este de 11,8 grade Celsius. În peșteră au fost identificate colonii de lilieci, dar există și o mare diversitate de nevertebrate, cum ar fi melci, păianjeni și miriapode.
Prin poiana Frânturii, în imediata apropiere a peșterii Vântului, trece și traseul de drumeție cabana Peştera Vadu Crișului – Peștera Moanei.