Vopseaua de păr este privită precum o modalitate de înfrumusețare de către multe femei. Tot multe dintre ele nu-și dau seama de pericolele la care se expun, căci potrivit specialiștilor în domeniul Sănătății, s-au identificat în urma numeroaselor studii peste 20 de substanțe nocive în acest produs.
Vopseaua de păr este indispensabilă astăzi pentru mare parte dintre femei, care din dorința de a-și acoperi firele albe sau din dorința de a face pur și simplu o schimbare nu mai iau în considerare și faptul că-și acoperă părul cu soluții toxice.
Sunt multe riscuri care nu trebuie omise. Cel mai cunoscut dezavantaj al vopsitului este degradarea firului de păr. Însă dezavantajul cel mai major este expunerea de bunăvoință la dezvoltarea unor boli precum cancerul sau afecțiunile respiratorii.
Totodată, scalpul are de suferit din cauza vopsitului. Nu este de mirare dacă vei vedea particule de mătreață sau mai multă decât în mod normal. În plus, te poți alege cu dermatită seboreică. Aceasta se tratează extrem de greu sau chiar niciodată.
Degradarea firelor provocată de vopsit duce în mod cert și la căderea părului. Pentru a evita orice consecință întreabă întotdeauna hairstylist-ul despre conținutului vopselei, calitatea ei și despre toți pașii necesari pentru colorarea părului.
S-a constatat de-a lungul timpului că șatenul natural este cel mai puțin dăunător părului, atunci când intenționezi să te vopsești. De altfel, medicii dermatologi spun că părul se poate vopsi la un interval scurt, de trei sau patru săptămâni, dar și că părul cărunt necesită diferite corecții.
”Pentru părul blond, la 3 săptămâni, pentru cel mai închis la 4 săptămâni, depinde de aspectul rădăcinii firului de păr. Părul cărunt necesită corecții particulare”, a explicat pentru DC MEDICAL prof. univ.dr. Olga Simionescu, șefa clinicii I Dermatologie a Spitalului Clinic Colentina din București.
Unele dintre cele mai periculoase substanțe din vopseaua de păr sunt: amoniacul, dioxanul, parfumurile sintetice, peroxidul de hidrogen, persuflații, parabenii, toluenul, resorcinolul, paraffinum liquidum sau para-fenilendiamina, considerată cea mai nocivă.
Drept urmare, citiți bine etichetele produselor pe care le aplicați pe păr, respectiv pe scalp, fiindcă așa vă dați seama de pericolul la care vă expuneți. De altfel, nu strică să vă păstrați culoarea naturală a părului și să-l îngrijiți ca de obicei.