Care este cea mai sănătoasă tigaie pentru gătit? Mulți dintre noi ne confruntăm cu o varietate de opțiuni: teflon, fontă, email, ceramică sau inox. Iată care este cea mai bună alegere, conform studiilor.
Când vine vorba de gătit și sănătatea familiei, este important să luăm în considerare nu doar ingredientele pe care le folosim, ci și ustensilele și vasele în care pregătim mâncarea. Este importantă alegerea unei tigăi de cea mai înaltă calitate, care nu conține substanțe chimice toxice.
Când mâncăm des alimente gătite în tigăi toxice, substanțele chimice absorbite în sânge pot deteriora sănătatea și pot crește riscul de boli serioase. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă să utilizăm vase de calitate superioară, fără substanțe nocive și, eventual, cu proprietăți antiaderente. Care este cea mai sănătoasă tigaie pentru gătit?
Conform observatornews.ro, studiile au demonstrat că aceste două variante sunt cele mai benefice pentru sănătatea ta. Vasele de lut sunt considerate unele dintre cele mai sigure deoarece nu elimină nicio subtanță toxică pentru organism. Acestea rezistă la temperaturi foarte ridicate și păstrează gustul natural al mâncării.
De asemenea, vasele din sticlă, în special cele din yena, sunt rezistente și nu prezintă pericole pentru sănătatea umană, reprezentând o altă alternativă sigură.
Tigăile din teflon sunt primele pe listă care trebuiesc evitate, conform celor de la observatornews.ro. În timpul gătitului la temperaturi ridicate, acoperirea cu Teflon poate elibera substanțe chimice periculoase în aer și în alimente.
Teflonul conține chimicale de tip PFAS, numite și „forever chemicals”, care au fost asociate cu anumite probleme de sănătate, precum cancerul.
Inoxul este un material sigur pentru gătit, însă necesită o îngrijire mai atentă în comparație cu alte materiale. Vasele de inox sunt mai potrivite pentru fiert, decât pentru prăjit sau copt.
Vestea bună este că acestea nu eliberează substanțe toxice în timpul procesului de gătire. Singura problemă ar fi dacă vasul are mâner de aluminiu. Aluminiul este toxic și trebuie evitat.
Fonta este o altă opțiune sănătoasă când vine vorba de vase pentru gătit. Chiar dacă este mai grea, fonta este durabilă și un excelent conductor termin.