Care este cel mai bun salam pe care românii îl pot cumpăra din supermarketuri. Nutriționistul Mihaela Bilic susține că este cea mai inspirată alegere pe care o pot face consumatorii de mezeluri.
Fără doar și poate, românii sunt mari consumatori de mezeluri. Datele arată că, în fiecare an, românii cumpără multe mezeluri și că salamul, parizerul sau crenvurștii sunt nelipsiți de pe mesele lor.
Consumul de mezeluri nu este încurajat de către medici, date fiind ingredientele din care sunt făcute majoritatea lor. Totuși, se pare că există și excepții, iar diferența este dată de cantitatea consumată.
Mihaela Bilic susține că românii pot găsi pe rafturile supermarketurilor cel mai bun salam. Chiar dacă prețul său este ușor piperat comparativ cu alte variante, ingredientele din care este făcut sunt mult mai bune.
Potrivit Mihaelei Bilic, cel mai bun salam din comerț este salamul de Sibiu. Nutriționistul susține că acest salam poate fi consumat fără probleme și că nu reprezintă o amenințare pentru organism.
” Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium. Mezelurile crud-uscate, deci, asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță. Efectiv, carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat.”, a spus Mihaela Bilic.
Salamul de Sibiu, comparativ cu alte tipuri de salam, se obține printr-un proces care nu presupune adăugarea de aditivi nocivi. Cu alte cuvinte, este un salam crud-uscat obținut prin deshidratarea cărnii, fapt ce îi oferă grăsimi de calitate și proteine.
Totuși, chiar dacă este cel mai bun salam din comerț, Mihaela Bilic încurajează consumul său moderat. Din cauză că are grăsimi și sare, nutriționistul avertizează că 4-5 felii, adică 30-50 de grame de salam de Sibiu sunt suficiente pentru organism.
”Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne.
Prin afumare, prin deshidratare, pierd apa și atunci concentrează proteinele și grăsimea. Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame.”, a mai spus nutriționistul.
Salamul de Sibiu este prezent în toate supermarketurile din România. Prețul său variază de la 25.99 lei, până la 41.99 de lei sau 79.99 lei, în funcție de retailer și cantitate.