Care este cel mai izolat loc din lume? Poate te-ai întrebat și tu măcar o dată acest lucru. Adevărul este că există o porțiune pe planeta noastră unde niciun om nu ar fi ajuns vreodată.
Pe planeta noastră se ascund numeroase locuri spectaculoase. Unele sunt deja cunoscute și de altfel intens vizitate, în timp ce de altele puțini au auzit. Exemplu este chiar acest loc, care e de 78 de ori mai mare decât România.
Iată că cel mai izolat loc de pe pământ se află la 1.600 de kilometri de civilizație, indiferent de direcție. Este vorba despre Point Nemo. Și nici denumirea sa nu a fost una întâmplătoare. Mai exact, Point Nemo a fost numit chiar după căpitanul Nemo din „Douăzeci de mii de leghe sub mări”. Iar acesta este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Jules Verne.
Cum a fost descoperit cel mai izolat loc din lume și cum arată? În urmă cu mai bine de 30 de ani, mai exact în anul 1992, inginerul de topografie Hrvoje Lukatela a fost cel care a localizat punctul din ocean care era cel mai îndepărtat de orice pământ.
La acea vreme a fost utilizat un program care a calculat coordonatele. În acest mod s-a descoperit Point Nemo. Și se spune că sunt șanse mari ca niciun om să nu fi trecut vreodată prin acele coordonate.
Unde se află mai exact cel mai izolat loc din lume? În urma analizei, s-ar părea că locația este situată la coordonatele 48°52.6’S 123°23.6’V. Asta înseamnă cam la aproximativ 2.688 de kilometri de cel mai apropiat teritoriu, adică Insula Ducie, parte a Insulelor Pitcairn, la nord.
La nord-est pe de altă parte se găsește Motu Nui, una dintre Insulele Paștelui. În partea de sud a locului se află și insula Maher, parte a Antarcticii, după cum relatează Marine Digital.
Locul este de 78 de ori mai mare decât România și în timp a devenit cimitirul navelor spațiale. Cum este posibil așa ceva? Se pare că persoanele care ajung cel mai aproape de Point Nemo sunt chiar astronauții din Stația Spațială Internațională.
Aceștia ajung să zboare la puțin sub 400 km deasupra zonei. De altfel acest loc este des utilizat de agențiile spațiale în momentul în care este calculată traiectoria de reintrare în timpul procesului lor de „deorbitare”.
Și tot Point Nemo este și locul unde navele spațiale dezafectate își găsesc sfârșitul. De aici și denumirea de cimitirul navelor spațiale. În acest mod, prăbușirea lor nu vine cu alte riscuri pentru omenire.
A fost vreodată locuit cel mai izolat loc din lume? Cercetările demarate de-a lungul timpului arată că nicio persoană nu ar fi trecut pe aici vreodată. Totodată, în zonă nu există surse de hrană. Acesta este și motivul pentru care viața ar fi imposibilă aici, în ciuda oceanului aflat în apropiere.