Life

Care este data la care începe obiceiul umblatului cu icoana. Preoții vin din ușă-n ușă în perioada Crăciunului

Crăciunul este tot mai aproape, iar creștinii și bisericile se pregătesc cum se cuvine. Unul dintre vechile și tradiționalele obiceiuri au semnificații aparte.
18.12.2024 | 17:05
Care este data la care incepe obiceiul umblatului cu icoana Preotii vin din usan usa in perioada Craciunului
Când începe preotul să umble cu icoana / sursă foto: Facebook

Sărbătorile de iarnă reprezintă una dintre cele mai frumoase perioade ale anului. Copiii sunt încântați de venirea Moșului și împodobitul bradului, iar cei mari fac toate pregătirile pentru a întâmpina cu brațele deschise Nașterea Domnului.

Umblatul cu icoana, obicei vechi de secole

În perioada Crăciunului, credincioșii se pregătesc care mai de care pentru marea sărbătoare. Bradul, bucatele tradiționale și mirosul de cozonac nu lipsesc în această perioadă.

Și bisericile se pregătesc pentru ziua de 25 decembrie. Cu această ocazie umblă din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domnului. Aceste obicei se numește „Umblatul cu icoana” și este practicat încă din primele secole ale creștinismului.

Preoții trebuie să ajungă la fiecare casă în parte pentru a duce vorba despre miracolul care marchează Crăciunul. Este un obicei vechi, tradițional și plin de semnificații.

”Obiceiul reprezintă un strigăt de bucurie care anunță Nașterea Domnului, binecuvântând pe fiecare credincios în parte, dar și pregătirile casei pentru întâmpinarea Crăciunului.

Pe lângă obiceiul vechi şi tradiţional, plin de semnificaţii creştine, umblatul cu icoana este şi o vizită pastorală pe care preotul o realizează în parohia sa.

Prin această vizită pastorală preotul are un bun prilej de a intra în legătură nemijlocită cu familiile enoriaşilor, de a le afla bucuriile şi încercările prin care trec”, spune preotul Dragoș, potrivit Ziarul lumina.

Când începe preotul să umble cu icoana

Data la care preotul începe să umble cu icoana diferă în funcție de regiune. De regulă, acest obicei are loc în data de 24 decembrie, dar unele parorhii încep să vestească mai devreme.

Spre exemplu, în Capitală, unde enoriașii sunt mai numeroși, preoții încep să meargă cu icoana încă de pe 20 decembrie , ca până în Ajunul Crăciunului să aibă timp să ajungă la toți credincioșii. În zonele rurale, preotul face acest obicei în Ajun, pe 24 decembrie, sau cu două zile înainte de Crăciun.