Sunt două luni de când seniorii au avut parte de recalcularea pensiei. Mulțumiți sau nu, aceștia au avut dreptul de a contesta decizia. Totuși, unii pensionari rămân dezavantajați.
Această formulă de recalculare este valabilă din septembrie 2024. Punctele x 81 de lei, care reprezintă valoarea punctului de referință. Punctele sunt, de fapt, puncte de contributivitate, la care se adaugă punctele de stabilitate si punctele pentru perioade asimilate.
Perioade asimilate sunt perioadele în care pensionarul a fost, la un moment dat, șomer, în concediu pentru creșterea copilului, la facultate sau în armată, potrivit Legii nr. 263/2010.
Cei care au avut între 26 și 30 de ani de muncă vor primi, la punctele de stabilitate, 0,50 de puncte pe an. Cei cu 31 – 35 de ani de muncă au dreptul la 0,75 de puncte pe an. 1 punct de acordă celor care au muncit peste 35 de ani.
Există, însă, și pensionari care sunt dezavantajați după recalculare. Cei care au muncit în condiții grele sau la grupe de muncă sunt, în continuare, nemulțumiți și consideră că li s-a făcut o nedreptate.
„Pensionarii au plătit suplimentar pentru grupele de muncă și au contribuit cu mai mulți bani în acele perioade. De acest lucru nu s-a ținut cont la recalculare”, spune un expert, potrivit newsweek.ro.
Cei care au lucrat în condiții speciale și deosebite, cum sunt, de exemplu, minerii, cei din industria nucleară sau asistentele medicale de la ATI s-au trezit cu pensiile micșorate.
„Persoanele care au lucrat în grupă de muncă, în momentul inițial, cand au ieșit la pensie, au beneficiat de anumite facilități, în sensul că s-a acordat, ceea ce se întâmplă și acum, punctaj suplimentar pe grupele de muncă, s-a acordat o reducere a vârstei standard de pensionare și au și avut un stagiu de cotizare în afara celui din anexa cinci redus”, a explicat Pavel Sile, directorul Casei Județene de Pensii Ilfov.
De exemplu, un pensionar, în vârstă de 66 de ani din Alba, care a lucrat ca inginer în sectorul minier a susținut că pensia sa a scăzut, după recalculare, cu peste 5.800 de lei, scria Ziarul Unirea. Dintre cei 40 de ani munciți, 22 au fost petrecuți în subteran.