Life

Care este, de fapt, legătura dintre tensiunea arterială și ficat. Medicii atrag atenția românilor

Ce legătură există în tensiunea arterială și ficat? Medicii trag un semnal de alarmă în rândul românilor cu privire la acest subiect.
15.12.2024 | 16:00
Care este de fapt legatura dintre tensiunea arteriala si ficat Medicii atrag atentia romanilor
Legătura dintre tensiunea arterială și ficat. Sursă foto: Freepik / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este legătura dintre tensiunea arterială și ficat? Este foarte important să înțelegi ce se întâmplă în organismul tău, astfel încât să iei măsuri din timp și totodată să poți să rezolvi situația.

Ce legătură există între tensiunea arterială și ficat

Studiile au arătată că 40% dintre adulți au ficat gras. De altfel kilogramele acumulate treptat pot fi chiar începutul unui sindrom metabolic. Cât de gravă este această situație și ce se întâmplă în organismul nostru?

ADVERTISEMENT

Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni a explicat care este legătura dintre tensiunea arterială și ficat. Se pare că în momentul în care tensiunea arterială crește vasele de sânge nu mai sunt elastice.

Mai departe, ficatul nu mai poate să preia nutrienții din sânge. Și de aici pot apărea probleme grave. Mai exact, specialistul spune că de la ficatul gras se poate ajunge la diabet, iar mai apoi la probleme cu inima.

ADVERTISEMENT

„Kilogramele în plus fac automat ficat gras. E clar că pot ajunge la diabet foate repede, dar fac și insuficiență cardiacă și riscul de afecțiuni cardio-vasculare e sever. De asta, metabolismul e foarte important”, a spus prof. univ. dr. Laura Iliescu.

Recomandările medicului

Care ar mai putea fi legătura dintre tensiunea arterială și ficat? În primul rând ficatul e legat de pancreas, iar mai apoi pancreasul de inimă. Legătura continuă între inimă și rinichi, rinichi și ficat, iar în final ficatul și vasele de sânge.

ADVERTISEMENT

Un detaliu foarte important este legat și de problemele care pot apărea la nivelul inimii. Potrivit medicului, în anumite situații se poate ajunge la insuficiență cardiacă. Aceasta afecțiune arată practic că inima nu poate să pompeze sânge cum trebuie către toate organele.

Și se pare că de cele mai multe ori această boală afectează persoanele care suferă de obezitate. Mai apoi, afecțiunea afectează ficatul, dar și rinichii, iar alte boli pot lua naștere fără o monitorizare și fără un tratament adecvat.

ADVERTISEMENT

„Insuficiența cardiacă ce înseamnă? Inima nu pompează cum trebuie sânge spre toate organele. La o ecografie de cord, se poate vedea fracția de ejecție. Fracția de ejecție normală este 50-60%. Cu fracție de ejecție peste 40% e tot insuficiență cardiacă acești pacienți obezi au tot felul de modificări.

Această tulburare metabolică influențează și ficatul și rinichiul și cordul și tot. Noile medicații aprobate pt diabet au început să fie date și pentru pacienții cu insuficiență cardică, fără diabet zaharat. Sunt inhibitori al unui co-tranportor de sodiu și glucoză, care au efecte bune pe diabet, dar ultimul ghid îl introduce în insuficiențele cardiace de toate felurile”, a mai spus medicul Laura Iliescu, conform stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT