News

Care este, de fapt, metoda prin care sunt numărați morții de COVID-19 în România. Regulile clare de care autoritățile țin cont

06.05.2020 | 09:04
Care este de fapt metoda prin care sunt numarati mortii de COVID19 in Romania Regulile clare de care autoritatile tin cont
ADVERTISEMENT

Metoda prin care sunt numărați morții de COVID-19 în România a stârnit controverse încă de la primele victime înregistrate. Recent, o serie de declarații ale unor oficiali din Ministerul Sănătății, care au spus că bilanțul nu ar reflecta pe deplin realitatea, a agitat și mai mult spiritele.

Care este, de fapt, metoda prin care sunt numărați morții de COVID-19 în România

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a spus clar în media că bilanţul oficial din România al deceselor COVID-19 nu reflectă cu acurateţe realitatea.

ADVERTISEMENT

Acesta a punctat faptul că multe dintre persoanele cu comorbidităţi, diagnosticate ca infectate cu virusul SARS-CoV-2, erau deja într-o stare gravă din cauza bolilor cronice de care sufereau și ”ar fi murit oricum”.

România are însă un sistem de numărare al celor decedați de coronavirus pe care Organizația Mondială a Sănătății l-a elaborat și impus pentru țările lumii.

ADVERTISEMENT

Metoda OMS spune clar că, indiferent de gravitatea comorbidității asociate Covid-19 a unui pacient, la cauza morții se specifică faptul că acesta a decedat de noul virus.

”În definiția de caz dată de OMS scrie negru pe alb că la decesul unui pacient care a avut o boală cronică, fie ea şi în fază terminală, şi care a fost şi infectat cu noul coronavirus, la cauza morţi se trece COVID-19. Asta din punct de vedere legal.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere moral, putem spune că respectivul bolnav în fază terminală poate mai avea o zi de trăit şi pe aia i-a luat-o COVID-19”, a spus sociologul Mircea Kivu pentru Adevărul.

Regulile OMS, valabile pentru toată lumea

Regulamentul OMS este unul unanim acceptat la nivel global în ceea ce privește numărul decedaților de Covid-19. În țara noastră ar putea exista un număr important de persoane decedate la domiciliu din cauza Covid-19, dar pe care autoritățile să nu le fi testat.

ADVERTISEMENT

Același Mircea Kivu vine cu o întrebare pentru cei responsabili cu bilanțul deceselor survenite în urma infectării cu noul coronavirus.

”Pot întreba dacă autorităţile ştiu cu exactitate câţi români au decedat la domiciliu de COVID-19 şi nimeni nu i-a diagnosticat cu respectiva boală? Nu cred că au răspuns. Revenind, este un model de calcul al OMS valabil pentru toată lumea”, a mai spus Mircea Kivu pentru aceeași sursă.

ADVERTISEMENT