News

Care este, de fapt, numărul persoanelor cu reacții adverse post-vaccinare în România. Anunțul lui Alexandru Rafila

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit care este, de fapt, numărul persoanelor cu reacții adverse post-vaccinare anti Covid 19 în România.
12.01.2023 | 08:08
Care este de fapt numarul persoanelor cu reactii adverse postvaccinare in Romania Anuntul lui Alexandru Rafila
Alexandra Rafila, despre numărul de 41.000 de persoane cu reacții adverse post vaccinarea anti-Covid: ”S-a făcut o confuzie”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În raportul oficial privind vaccinarea anti Covid 19 în România, publicat recent de autorități, se vorbește despre un număr de peste 41.000 de reacții adverse.

Alexandra Rafila, despre numărul de 41.000 de persoane cu reacții adverse post vaccinarea anti-Covid: ”S-a făcut o confuzie”

Conform datelor prezentate de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), 41.486 de reacţii adverse post-vaccinare au fost raportate oficialităţilor în perioada 27 decembrie 2020 – 31 decembrie 2021.

ADVERTISEMENT

În spațiul public s-a vorbit despre faptul că ar fi vorba automat de 41.486 de persoane cu astfel de reacții avute după primirea serurilor anti Covid-19.

Miercuri seara, într-o apariție televizată, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a ținut să clarifice lucrurile. Oficialul Guvernului spune că nu au fost 41.486 de persoane cu reacții adverse, ci doar în jur de 19.500.

ADVERTISEMENT

Medicul explică faptul că raportul CNCAV nu vorbește despre numărul de persoane, ci despre numărul de reacții, asta pentru că o persoană ar fi putut să aibă mai multe reacții adverse.

”Cifrele arata că în 2021, când s-a făcut majoritatea vaccinurilor, au fost 15,8 milioane de persoane vaccinate și au fost 19.500 de persoane care au avut de suferit.

ADVERTISEMENT

Apoi a apărut o confuzie între această cifra și cea de 41.000 dintr-un raport al CNCAV. Acolo nu se refereau la persoane, ci la numărul de reacții, adică o persoana putea să aibă două sau mai multe”, a spus ministrul PSD, la România TV.

Rafila, despre efectele adverse ale vaccinării anti-Covid: ”Nu am avut înregistrate decese, ăsta este cel mai important lucru”

Alexandru Rafila mai spune că au existat persoane care au reclamat mai multe simptome, însă pentru majoritatea nu au fost grave. În ceea ce privește reacțiile severe, acestea au fost doar 3, la 1.000.000 de doze.

ADVERTISEMENT

Oficialul de la Sănătate este mulțumit de faptul că România nu a raportat, până în prezent, decese din cauza vaccinului anti Covid.

”Nu am avut înregistrate decese, ăsta este cel mai important lucru. Iar aceste afecțiuni pe care le vedeţi aici, din informaţiile pe care le avem noi, cred că marea lor majoritate au fost reversibile. În total 48.

Trei reacţii adverse la fiecare milion de doze administrate. Orice caz este important, dar nu este o cifră care să descurajeze în vreun fel vaccinarea”, a mai punctat oficialul Executivului.

ADVERTISEMENT