În sezonul rece, când temperatura de afară scade frecvent sub 0 grade, presiunea corectă în anvelope este un aspect extrem de important de care trebuie să țină cont orice șofer înainte de a pleca la drum.
Atunci când ne urcăm la volan iarna trebuie să ne asigurăm 100% că mașina noastră este echipată complet. Siguranța este mereu pe locul 1 pentru noi și pentru familia noastră.
În această perioadă, pe orice drum, presiunea din anvelope este esențială pentru siguranța și performanța mașinii. Este obligatoriu pentru fiecare șofer să cunoască presiunea potrivită a pneurilor.
Lipsa unei presiuni adecvate vremii și a stării drumurilor poate duce la diverse probleme. Astfel, anvelopele se uzează mai repede, oferă o tracțiune slabă și reduc eficiența combustibilului.
La modul general, o presiune de 2.2 bari este recomandată pentru anvelope. Cu toate acestea, valoarea poate varia. Presiunea corectă a pneurilor este stabilită de fiecare producător auto în parte.
Informații exacte puteți obține dacă citiți etichetele lipite în anumite zone ale mașinii și în manualul de utilizare al vehiculului. De regulă, textele cu valoarea presiunii pot fi localizate pe capacul de la rezervorul mașinii sau pe stâlpul vehiculului.
Informații pe larg mai aflați și din cartea mașinii, în fișa tehnică a anvelopei / documentele de proveniență ale acesteia sau puteți merge direct online, pe site-ul producătorului anvelopei.
Dacă temperatura scade sub 0 grade, sfatul de la specialiști este să aveți presiunea în anvelope mai mare cu 0.2 bari. Așadar, la un vehicul cu 2.2 puteți ridica la 2.4.
În ultimii ani, în special în zonele joase din România, zilele cu zăpadă pe carosabil au fost puține sau au lipsit în totalitate. Astfel, șoferii nu au fost obligați la tertipuri atunci când au circulat.
Cu toate acestea, un truc este folosit de anumite persoane atunci când dau de zăpadă pe șosea. Conform Promotor, unii șoferi care vor să aibă un plus de aderență reduc presiunea din pneuri la 2 bari. Unii merg chiar mai jos, la 1.8 bari. Fac acest lucru pentru ca suprafața de contact a anvelopei să se mărească.
E important de reținut un aspect-cheie! Presiunea excesivă este la fel de periculoasă ca cea insuficientă. Cum explicam mai sus, este important să cunoști nivelul corect pentru roțile autovehiculului tău.
În sezoanele mai reci, când există variații semnificative între temperaturile maxime și minime, putem avea parte de o scădere a presiunii din pneuri. Aerul din interior se dilată și se contractă. La unele mașini, acest fenomen poate fi observat și în indicatorii de presiune de pe bord.
Este recomandat să verifici și să crești presiunea în roți atunci când temperatura de afară scade sub 7 grade Celsius. Acest procedeu mai este indicat și când condițiile meteorologice devin nefavorabile (ninsori, ploi, polei etc).
Apoi, dacă planifici să călătorești în vacanță sau în alte destinații mai lungi și transporți bagaje sau alte încărcături grele, este indicat să adaugi aer suplimentar în anvelope.