News

Care este, de fapt, temperatura perfectă în frigider, pe timpul verii. Puțini români știu să își optimizeze consumul de energie

Care este temperatura optimă în frigider în timpul lunilor de vară. Ce nu trebuie făcut pentru ca să nu crească consumul de energie
30.06.2024 | 16:37
Care este de fapt temperatura perfecta in frigider pe timpul verii Putini romani stiu sa isi optimizeze consumul de energie
Frigiderul este mai expus vara la variații de temperatură și consum ridicat / Foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Temperatura este un factor crucial în asigurarea prospețimii și siguranței alimentelor depozitate în frigider și congelator, în special în timpul lunilor fierbinți de vară. Temperaturile nepotrivite pot compromite calitatea alimentelor depozitate în interior și pot crește riscul de contaminare bacteriană.

Variațiile de temperatură dăunează

Acest lucru poate duce la intoxicații alimentare și alte probleme de sănătate, care pot fi mai mult sau mai puțin grave. Menținerea temperaturii ideale în aceste aparate este, prin urmare, o prioritate pentru a asigura siguranța alimentară pentru toți cei din casă.

ADVERTISEMENT

Vara, când temperaturile exterioare sunt mai ridicate, este și mai important să supravegheați temperatura din frigider și congelator. Variațiile de temperatură pot accelera deteriorarea alimentelor și pot favoriza proliferarea bacteriilor. Prin urmare, reglarea corectă a temperaturii acestor aparate este o prioritate pentru păstrarea prospețimii și calității produselor alimentare, în special în timpul lunilor calde, când riscul de contaminare este mai mare.

4 grade, temperatura ideală

Toți experții sunt de acord asupra unui punct: temperatura ideală într-un frigider ar trebui să fie de aproximativ +4°C. Această temperatură asigură o bună conservare a alimentelor și previne dezvoltarea bacteriilor, în special în cazul alimentelor fragile precum carnea, peștele și brânza. Temperatura nu trebuie să depășească 7°C.

ADVERTISEMENT

Trebuie știut că în frigidere, în funcție de tipul lor, temperatura nu este mereu constantă, existând mai multe zone. Zona rece este situată pe raftul inferior al frigiderului. Aceasta este cea mai rece parte a frigiderului, cu o temperatură medie între 0°C și 4°C. Această zonă este ideală pentru depozitarea cărnii crude și a peștelui, precum și a produselor lactate, a mâncărurilor gata preparate și a alimentelor care urmează să fie decongelate.

Zona proaspătă este secțiunea centrală a frigiderului. Cu o temperatură apropiată de +4°C, este ideală pentru depozitarea alimentelor gătite (carne, legume și pește), a brânzei, iaurtului și produselor de patiserie. Zona joasă este zona de temperatură pentru depozitarea fructelor și legumelor proaspete la temperaturi cuprinse între 4°C și 6°C.

ADVERTISEMENT

Ușa este zona cea mai caldă a frigiderului, cu o temperatură medie de aproximativ 6°C. Această zonă este ideală pentru depozitarea băuturilor, ouălor, untului și sosurilor.

ADVERTISEMENT

-18 grade în congelator

Un congelator este utilizat exclusiv pentru depozitarea alimentelor congelate și, prin definiție, temperatura sa trebuie să fie mult mai scăzută decât cea a unui frigider. În mod ideal, temperatura unui congelator ar trebui să fie de -18°C, temperatura recomandată de Uniunea Europeană, pentru a respecta lanțul frigorific și pentru a vă păstra astfel alimentele fără a risca sănătatea.

Cum protejați consumul de energie

Pentru ca frigiderul să dea un randament cât mai bun, este bine să fie ales un aparat cu clasă energetică superioară (A++, A+++), mai ales că la aceaste standarde se înregistrează un consum mai scăzut de energie.

Setarea temperaturii corecte este foarte importantă pentru buna funcționare a frigiderului (până la 4 grade fridigerul, -18 grade congelatorul). De asemenea, este ideal ca aceste temperaturi să fie menținute constante, orice variație a lor va atrage consum mai mare.

Mai ales vara, deschiderea frecventă a ușii frigiderului va permite aerului cald foarte cald să intre, ceea ce va supune motorul la un efort suplimentar să-l readucă la temperatura inițială. Alimentele calde sau fierbinți nu trebuie introduse în frigider înainte să se răcească, din aceleași motive: aparatul va consuma mai mult pentru a reveni la temperatura de dinainte.

Este recomandat ca frigiderul să fie umplut uniform, dar nu supraîncărcat. De asemenea, trebuie verificat din când în când dacă garnitura ușii este etanșă și dacă temperatura frigiderului este cea optim setată.