Puțini șoferi știu care este viteza legală atunci când ajung la trecerea de pietoni. Informația este specificată în Codul Rutier. Cei care nu respectă legea se pot alege cu sancțiuni mari.
Codul Rutier cuprinde toate informațiile pe care trebuie să le știe conducătorii auto. Acestea sunt clare inclusiv în privința acordării de prioritate.
Este important ca toți șoferii să cunoască regulile de prioritate, mai ales la trecerile de pietoni. Și pietonii, la rândul lor, trebuie să țină cont de niște reguli.
Din păcate, multe accidente au loc chiar în zona trecerilor de pietoni. De multe ori, șoferii circulă cu viteză prea mare în aceste locuri. Pot să apară, însă, și situații în care pietonii nu se asigură în mod corespunzător.
Pentru prevenirea accidentelor în aceste locuri, în Codul Rutier este reglementată viteza legală de circulație. În plus, este specificat și când trebuie șoferii să le acorde prioritate pietonilor care așteaptă să traverseze.
În localitate, atunci când se apropie de o trecere de pietoni nesemaforizată, dar semnalizată prin indicatoare și marcaje rutiere, dacă drumul are cel mult o bandă pe sens, șoferul trebuie să circule cu o viteză maximă de 30 km/h.
Regula se aplică și în afara localității, însă limita de viteză în această situație este de 50 km/h, după cum precizează Codul Rutier.
Atunci când șoferul observă că pe trotuar sunt pietoni, aflați în imediata apropiere a părții carosabile, are obligația de a reduce imediat viteza și de a le acorda acestora prioritate.
Pentru a evita orice situație periculoasă, este necesară reducerea vitezei până la limita legală, chiar dacă pietonii nu intenționează să traverseze.
În Codul Rutier sunt menționate mai multe situații în care conducătorii auto au obligația de a le acorda pietonilor prioritate.
Atunci când semaforul adresat pietonilor are culoarea verde, iar cel pentru vehicule este roșu sau galben intermitent, conducătorii auto sunt obligați să oprească și să le acorde prioritate pietonilor.
Totodată, dacă șoferul se apropie de o trecere de pietoni nesemaforizată, iar pe trotuar se află persoane care ar putea să traverseze, acesta trebuie să le acorde prioritate.
Atunci când semaforul pentru vehicule este verde intermitent și permite virajul la dreapta sau la stânga, conducătorii auto trebuie să le acorde pietonilor prioritate, dacă aceștia se află pe trecere.
Șoferii nu sunt obligați să oprească dacă pietonul începe să traverseze de pe sensul opus de circulație. Atunci când acesta ajunge la mijlocul drumului sau inițiază traversarea de pe partea pe care circulă șoferul, atunci acesta din urmă trebuie să oprească.
Conducătorii auto care nu respectă obligațiile de acordare a priorității pot atrage sancțiuni severe pentru aceștia. Pentru această contravenție, șoferul se poate alege cu o amendă și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 60 de zile.
La fel ca șoferii, și pietonii au anumite obligații atunci când vor să traverseze. Aceștia trebuie să se asigure că traversarea se poate face în siguranță, chiar dacă se află la o trecere semnalizată.
Traversarea necorespunzătoare sau întreruperea timpului de traversare pe trecerea de pietoni constituie contravenții, iar acestea pot atrage sancțiuni.
Pietonilor le este interzis să traverseze prin fața sau prin spatele unui vehicul oprit în stația mijloacelor de transport în comun. Singura excepție o constituie cazul în care există o trecere pentru pietoni semnalizată.
Mai mult, traversarea părții carosabile cu regim prioritar, adică unde există semnale de avertizare luminoase și sonore active, este interzisă.