Life

Care este, de fapt, viteza maximă în localitățile din România. Schimbare oficială – nu vei fi amendat dacă radarul te înregistrează cu această valoare

Care este viteza maximă în localitățile din România, de fapt. S-a produs o schimbare oficială. Nu vei primi amendă dacă radarul înregistrează această valoare.
22.03.2025 | 12:00
Care este de fapt viteza maxima in localitatile din Romania Schimbare oficiala  nu vei fi amendat daca radarul te inregistreaza cu aceasta valoare
Care e viteza maximă legală în localitate. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este, în 2025, viteza maximă în localitățile din România. S-a produs o schimbare oficială, iar șoferii nu vor mai primi amendă dacă înregistrează această valoare.

Viteza maximă în localitățile din România. Ce schimbare s-a produs

Cele mai multe accidente produse pe drumurile publice din România sunt cauzate de viteza excesivă. Mulți șoferi nu țin cont de limita impusă de lege și ajung să o depășească.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, limita legală impusă de lege poate fi depășită cu câțiva kilometri pe oră, astfel încât șoferii pot scăpa de amendă.

Șoferii din România trebuie să știe că s-a produs o schimbare importantă în privința vitezei maxime legale cu care se poate circula în localitățile de la noi din țară. Chiar dacă depășesc limita legală impusă, conducătorii auto nu se vor alege cu o amendă.

ADVERTISEMENT

După ce au fost introduse noi aparate radar, care sunt mai performante și au o marjă de eroare mai mică, diferența “tolerată” ar fi ajuns acum la 5 kilometri pe oră peste limita de viteză legală, notează bugetul.ro.

Astfel, viteza maximă în localitățile din România, pentru care șoferii pot scăpa de amendă, s scăzut la 55 de kilometri pe oră. În localități, limita legală de viteză este de 50 km/h. Pentru categoriile A și B, în zonele semnalizate, limita este de până la 80 km/h.

ADVERTISEMENT

Pe drumurile naționale europene, limita de viteză este de 100 km/h, pentru categoriile A și B. Pentru categoriile C, D și D1, viteza maximă legală este de 90 km/h, iar pentru A1, B1 și C1, limita este de 80 km/h.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe drumurile expres, limita de viteză este de 120 km/h pentru categoriile A și B. Pentru categoriile C, D și D1, este impusă o limită de 100 km/h și 85 km/h pentru A1, B1, C1.

Pe autostrăzi, limita de viteză este de 130 km/h (A și B). Pentru categoriile C, D și D1, limita este de 110 km/h. Tot pe autostrăzi, limita este de 90 km/h pentru A1, B1, C1.

Ce amendă poți lua dacă depășești limita de viteză

Pentru depășirea limitei legale de viteză, amenda este stabilită în funcție de gravitatea abaterii. Astfel, pentru 10 – 20 km/h peste limită, șoferii sunt sancționați cu 2-3 puncte amendă (330-495 lei) și 2 puncte penalizare.

Sancțiunea constă în acordarea de -5 puncte amendă (660-825 lei) și 3 puncte penalizare dacă limita este depășită cu 21-30 km/h. Pentru 31-40 km/h, șoferul primește 6-8 puncte amendă (990-1.320 lei) și 4 puncte penalizare.

În cazul în care limita este depășită cu 41-50 km/h, sancțiunea constă în acordarea de 9-20 puncte amendă (1.485-3.300 lei) și 6 puncte penalizare. Dacă șoferul depășește limita cu peste 50 km/h, este sancționat cu 9-20 de puncte amendă și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

Tags: