Life

Care este diferența dintre oțetul de mere și cel de vin. Care este potrivit pentru murături și salate

Deosebirile dintre oțetul de mere și cel de vin. Specialiștii arată care este cel mai bun pentru murături, dar și pentru salate.
04.03.2025 | 07:43
Care este diferenta dintre otetul de mere si cel de vin Care este potrivit pentru muraturi si salate
Ce deosebiri sunt între oțetul de mere și oțetul de vin. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Magazinele din România abundă de produse ideale pentru gătit, însă puțini clienți știu care este diferența dintre oțetul de mere și cel de vin. Experții arată care este, de fapt, potrivit pentru murături și salate. Tot ce trebuie să știi despre aceste două produse din comerț.

Ce deosebiri există între oțetul de mere și cel de vin

Oțetul de mere și cel de vin nu lipsesc de pe rafturile marilor supermarketuri. Cu siguranță, se găsesc cu mare ușurință și în majoritatea gospodăriilor de la noi din țară, însă care sunt deosebirile dintre cele două?

ADVERTISEMENT

Specialiștii din domeniul alimentar susțin că produsele au câteva caracteristici. Oamenii trebuie să țină cont de acestea atunci când vor să pună murături la borcane sau să pregătească o salată rapidă și delicioasă.

În primul rând, se diferențiază prin materia primă din care sunt făcute acestea. Oțetul de mere este produs din sucul fermentat al merelor, iar cel din vin este făcut din sucul fermentat al strugurilor. Fructele se transformă în vin și apoi acesta este supus fermentației acetice pentru a deveni oțet din vin.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, experții arată că diferența dintre oțetul de mere și cel de vin are legătură și cu compoziție chimică. Cel de mere are un nivel mai mare de acid acetic decât oțetul din vin. Acidul acetic reprezintă principalul compus ce conferă produsului acel gust acrișor.

Pe de altă parte, oțetul din vin poate avea în compoziția sa alte substanțe chimice, printre care se numără taninuri și compuși fenolici, potrivit site-ului topingrediente.com. Acestea pot influența gustul și culoarea sa.

ADVERTISEMENT

Oțetul de mere, diferit față de oțetul de vin

Oțetul de mere este foarte diferit de oțetul de vin datorită gustului și aspectului. Aceste elemente sunt simplu de evaluat în cazul celor două alimente. Oțetul de mere are o aromă de fructe, cu note ușor dulci și acrișoare. Nuanța sa poate fi un caramel subtil sau miere, în funcție de procesul de producție.

ADVERTISEMENT

În schimb, oțetul din vin are o savoare care vine de la strugurii din care este produs. În ceea ce privește culorile pe care le poate avea pe rafturile magazinelor, producătorii produc nuanțe fructate, lemnoase sau ierboase.

Mai mult decât atât, o altă diferență importantă între oțetul de mere și cel de vin constă în utilizarea sa. Cel de mere este ideal pentru murături, salate, marinade, sosuri și băuturi. Pe de altă parte, oțetul din vin, preferat în bucătăria franțuzească și mediteraneană, se folosește la sosuri, supe și marinade.