Life

Care este diferența dintre puiul crescut la curte și cel din supermarket. ”Îți e şi frică să mai mănânci”

Între puiul crescut în curte, exclusiv cu produse bio din ograda și de pe ogorul cetățeanului, și cel din supermarket, diferența este una enormă. Explicațiile specialiștilor.
05.03.2023 | 06:01
Care este diferenta dintre puiul crescut la curte si cel din supermarket Iti e si frica sa mai mananci
Specialiștii explică diferența dintre puiul crescut la curte și cel din supermarket. Clienții: ”Îți e şi frică să mai mănânci”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În 2022, datele Institutului Național de Statistică (INS) indicau faptul că un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui pe an. Sursa de proveniență a acestui aliment variază, iar asta face ca și calitatea să fie una diferită.

Specialiștii explică diferența dintre puiul crescut la curte și cel din supermarket. Clienții: ”Îți e şi frică să mai mănânci”

Cei mai norocoși sunt românii care locuiesc la țară și au la îndemână acest tip de carne. În plus, animalele crescute în gospodărie nu conțin fel și fel de furaje și agenți de afânare care accelerează creșterea.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că, pe rafturile marilor supermarketuri, găsim chiar şi carne de pui crescut în doar două săptămâni. Aceasta este mai săracă în proteine. În schimb, un pui de ţară e bun de tăiat în aproape două luni, însă și mult mai sănătos dată fiind alimentația sa.

De regulă, puiul crescut la curte are un os puţin mai închis la culoare, dar mult mai moale. În schimb, cel din comerț, crescut forțat, are un os mai tare şi ţesătura este mult mai compactă, explică o femeie, conform Observator News.

ADVERTISEMENT

Ajunși în fața alimentelor de pe rafturi, românii spun că se orientează cum cred de cuviință în căutarea unui produs cât mai sănătos. ”Eu aleg carnea pe care scrie că e cea mai bună. Mai puţin tratată cu antibiotice”, spune o femeie.

O alta este îngrijorată de aspectul cărnii: ”Te uiţi un pic şi la culoare… Nimic nu mai este bun în România. Îţi e şi frică să mai mănânci”, spune aceasta. O altă clientă spune că ”Încercăm să luăm de la ţară pentru cei mici, nu din comerţ“.

ADVERTISEMENT

Cum alegem cea mai bună carne de pui. Ce să urmărim pe etichetă

Nutriţioniştii îi sfătuiesc pe cetățenii din România să fie foarte atenţi la etichetă. Importantă e și culoarea cărnii pe care o cumpărăm. ”Sursa este foarte importantă. Un alt factor important este timpul în care a crescut pasărea până la sacrificare.

Adică păsările crescute cu porumb au un timp de 56 de zile de la ieşirea din ou. Altfel, în 2-3 săptămâni, puiul devine matur, tocmai datorită acelei compoziţii de grâne şi substanţe cu care se grăbeşte creşterea lor”, a explicat Lygia Alexandrescu, nutriţionist, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește gustul și textura, acestea diferă la cele două tipuri de pui. Carnea are o altă textură. În primul rând, este un pic mai tare şi de multe ori copiii noştri nu o preferă, dar soluţia este tocarea ei şi gătirea. Gustul este absolut special.

Dacă vedem la un pui crescut convenţional, industrial, vedem pulpa, capătul osului, acele oase se rup imediat. Zgârciul şi osul sunt moi, se pot mesteca. La puiul de ţară nu se întâmplă asta, mai spune nutriţionistul.

ADVERTISEMENT