Un bucătar a explicat diferența dintre carnea de pui și ouăle importate din Ucraina, față de cele din România. Mulți cumpără aceste produse, dar nu sesizează acest lucru.
Importurile din Ucraina au crescut destul de rapid, cu 37% la ouă și cu 48% la carnea de pasăre, în prima jumătate din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Produsele aduse din Ucraina sunt mai ieftine, motiv pentru care oamenii le cumpără în număr mare. De exemplu, ouăle se vând cu 60 de bani bucata.
Deși produsele importate din țara vecină au prețuri mai accesibile, ar exista anumite diferențe de gust pe care mulți nu le observă. Un bucătar a vorbit, însă, despre acestea.
Gustul cărnii importate din Ucraina nu ar fi la fel de puternic ca cel al fermierilor din România. Din punct de vedere calitativ, acest produs ar fi mai slab. Unele persoane au observat diferențele de gust ale cărnii și în mâncăruri.
“E mai fad față de al nostru, e puțin mai ieftin pe piață, dar mai slab calitativ față de cel românesc, nouă ne spun clienții că nu e același gust la burger, nu am schimbat nicio rețetă, doar că am luat piept din Ucraina față de al nostru românesc”, a spus Georgian Vîrtej, bucătar, pentru Știrile Pro TV.
Atunci când vine vorba despre ouă, este destul de greu să ne dăm seama de diferențe. Potrivit fermierilor românii, ucrainenii nu ar respecta normele europene de creștere a păsărilor.
Găinile ar sta mai înghesuite în cuști și nu ar avea suficientă lumină și căldură, iar noxele din spațiul în care acestea trăiesc nu ar fi monitorizate.
“Nu există nicio normă în Ucraina legată de utilizarea antibioticelor, unde la noi în Romania e interzisă, utilizarea anumitor insecticide sau anumite substanțe de decontaminare sau de antiparazitare”, a spus Constantin Stafie, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.
În plus, nu sunt controale din partea autorităților în Ucraina, după cum susțin inspectorii sanitari-veterinari din România. În trecut, au existat alerte de alimente contaminate venite de la țara vecină.