Care este diferența între un ciclon, o furtună și o tornadă. Principalele caracteristici ale fenomenului extrem care a alertat întreaga României.
În ultimele zile, în România s-au manifestat fenomene meteo extreme. Ploile torențiale și rafalele de vânt au făcut ravagii în calea lor și au lăsat în urmă pagube uriașe.
Ieri, mai multe mesaje RO-Alert i-au avertizat pe români că urmează o furtună puternică, poate chiar cea mai puternică din ultimii 20 de ani. În contextul fenomenelor din ultima vreme, nu este de mirare că mulți români fac confuzii între furtună, tornadă, ciclon sau uragan.
Deși toate sunt fenomene meteorologice extreme, acestea au anumite caracteristici prin care se deosebesc unele de altele. Ciclonul, de exemplu, este caracterizat de o mișcare circulară a aerului. Spre deosebire de furtună, pentru a se forma, ciclonul are nevoie de un centru de presiune scăzută.
În funcție de zonele în care se formează, ciclonul poate fi tropical sau extratropical. În momentul în care intensitatea acestuia crește, avem de-a face cu un uragan.
Tornada, la rândul ei, este un fenomen meteorologic extrem, dar care se deosebește de ciclon datorită razei sale de acțiune. În timp ce ciclonul se poate întinde pe mii de kilometri și poate dura zile întregi, tornada este mai localizată.
Tornada ia naștere ca un vârtej rotativ care începe de la baza unui nor și atinge solul. În ceea ce privește durata sa, tornada acționează câteva secunde sau câteva zeci de minute. În ciuda intervalului scurt de acțiune, aceasta este suficient de puternică pentru a provoca distrugeri.
Uraganul, în schimb, este un tip de ciclon tropical. Singurele diferențe dintre cele două sunt date de localizarea lor geografică și de intensitatea lor. În timp ce uraganele se formează în Pacificul de Est și Atlantic, cicloanele iau naștere în Pacificul de Sud și Oceanul Indian.
Furtuna este și ea un fenomen meteorologic extrem. Aceasta se caracterizează prin condiții atmosferice severe, precum precipitații, grindină, ninsoare, dar și descărcări electrice. Furtuna ia naștere atunci când masele de aer cald din atmosferă se întâlnesc cu masele de aer rece.
Indiferent de forma lor, aceste fenomene meteorologice puternice sunt periculoase. Toate reprezintă o amenințare pentru siguranța publică, iar în cazul producerii lor, avertizările meteorologice sunt esențiale pentru a diminua riscurile.