News

Care este eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech după prima doză. Rezultatele ultimului studiu

04.02.2021 | 11:05
Care este eficienta vaccinului PfizerBioNTech dupa prima doza Rezultatele ultimului studiu
ADVERTISEMENT

Care este eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech după prima doză? Iată o întrebare frecventă apărută în spațiul public recent la care, un studiu din Marea Britanie, a oferit un răspuns menit să aducă liniște în rândul oamenilor.

Cercetarea oamenilor de știință arată faptul că o singură doză de vaccin Pifzer/BioNTech are o eficiență de 90% și poate oferi protecție împotriva Covid-19, după 21 de zile de la injectare.

ADVERTISEMENT

Rezultatul acestui studiu este menit să aducă siguranță în rândul cetățenilor, asta după ce Israelul declarase, în ianuarie, că prima administrare a serului ar garanta o protecție ”mai puțin eficientă”.

Cât de eficient este vaccinul anti-Covid Pfizer/BioNTech după prima doză

În urmă cu o lună, autoritățile israeliene au criticat vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, deoarece serul produs de compania farmaceutică americană s-ar fi dovedit a fi ”mai puțin eficient” decât s-a prevăzut după administrarea primei doze.

ADVERTISEMENT

Între timp, din Marea Britanie vin informații care dau peste cap poziția Israelului. Un studiu recent indică faptul că o singură doză de vaccin ar avea o eficiență de 90% și poate oferi protecție împotriva Covid-19, după 21 de zile de la injectare, scrie The Guardian.

După cercetări ample efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din Anglia de Est, cu finanțare guvernamentală din Marea Britanie, rezultatele obținute vin să contrazică studiul anterior din Israel, care sugerează că o singură doză nu poate să ofere o protecție adecvată.

ADVERTISEMENT

Profesorul Paul Hunter doctorul Julii Brainard spun că reanaliza datelor din Israel indică o protecție ridicată chiar înainte ca cea de-a doua doză să fie administrată la 21 de zile.

”O a doua doză de vaccin Pfizer ar fi administrată în mod normal la 21 de zile sau mai târziu. Dar aici, în Marea Britanie, s-a luat decizia de a amâna momentul celei de-a doua injecții până la 12 săptămâni.

ADVERTISEMENT

Logica din spatele acestui lucru este protejarea mai rapidă a mai multor persoane și reducerea numărului total de infecții severe, spitalizări și decese. Dar această decizie a provocat critici, datorită credinței că o singură injecție nu poate da imunitate adecvată. O analiza recentă, neevaluată de colegi, bazată pe experiența Israelului, a analizat datele de la 500.000 de persoane cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer.

A raportat că o singură doză poate să nu ofere o protecție adecvată. Dar am văzut o serie de defecte în modul în care au analizat datele, inclusiv faptul că nu au încercat să estimeze eficacitatea vaccinului din ziua a 18-a. Acest lucru ar fi dat o indicație mai bună a eficacității unei doze unice”.

Israelul: Prima doză a vaccinului este mai puţin eficientă decât a afirmat Pfizer

Nachman Ash, profesor responsabil cu campania de vaccinare israeliană, a declarat luna trecută că o singură doză de vaccin pare ”mai puțin eficientă decât am crezut”, iar eficiența vaccinul a fost considerată mai mică decât datele oferite inițail de Pfizer. Compania a menționat atunci că eficacitatea serului său a fost de 52% după o singură doză.

ADVERTISEMENT