Care este forma corectă de plural a cuvântului păianjen. Acest substantiv le dă bătăi de cap românilor și nu este de mirare că mulți folosesc forma greșită.
Limba română se poată lăuda cu un lexic foarte bogat. Din acest motiv, uneori, chiar și vorbitorii nativi sunt puși în dificultate de anumiți termeni.
În limba română există o mulțime de subtilități de sintaxă și de vocabular. De parcă acestea nu ar fi fost suficiente, mai sunt și cuvinte ale căror forme de plural dau bătăi de cap multora.
Un astfel de cuvânt care creează confuzie este ”păianjen”. De-a lungul timpului, mulți vorbitori de limba română au avut dubii cu privire la forma sa de singular. Nu de puține ori, acest substantiv, la singular, a fost scris și pronunțat ”păianjăn”.
Această formă este eronată, varianta corectă fiind ”păianjen”. După ce am lămurit acest aspect, este cazul să precizăm faptul că acest substantiv are o singură formă de plural corectă.
De obicei, vorbitorii de limbă română oscilează între ”păienjeni” sau ”paianjeni”. Ei bine, pornind de la forma de singular, este foarte simplu să descoperim forma de plural corectă.
Potrivit DOOM, forma de plural corectă pentru acest substantiv este ”păianjeni”. Aceasta este consemnată inclusiv în DEX, acolo unde este explicată semnificația acestui cuvânt.
Fiind singura formă de plural corectă, asta înseamnă că nici ”păienjeni” nu este o variantă corectă. Deși mulți români o folosesc deoarece pare mai ușor de pronunțat, este complet eronată.
Substantivul ”păianjen” nu este singurul care îi pune în dificultate pe vorbitorii de limba română. Atunci când vine vorba de forma corectă de plural, cuvinte precum ”curcubeu”, ”festival” sau ”jantă” dau și ele multe bătăi de cap.
De obicei, românilor le este mult mai ușor să folosească formele de plural care se pronunță cu ușurință, chiar dacă nu acelea sunt cele corecte. În cazul substantivelor menționate, formele corect de plural sunt: festival – festivaluri, curcubeu – curcubeie, jantă – jante.
De asemenea, în limba română, există și cuvinte care nu au plural. Acestea se numesc defective de plural, iar câteva exemple de astfel de cuvinte sunt: sare, piper, miere, fasole, unt, foame, aur, dar și multe altele.