Ce se întâmplă după ce murim este una dintre întrebările care ne-au bântuit mereu. Deși religiile și filozofiile au oferit răspunsuri de-a lungul timpului, oamenii de știință încă încearcă să găsesască dovezi concrete. Iată ce au descoperit.
Un cercetător american a făcut o descoperire revoluționară după ce a studiat milioane de cazuri de moarte clinică timp de 30 de ani. Dr. Sam Parnia, profesor la Universitatea din New York, a observat că pacienții resuscitați după stop cardiac descriu experiențe similare și își retrăiesc întreaga viață cu o claritate uimitoare.
Omul de știință din SUA, profesor în cadrul Universității din New York, a vrut să afle dacă există viață după moarte, astfel că a analizat mii de pacienții care au fost resuscitați după ce au intrat în stop cardiac. După ce au fost aduși înapoi la viață, Dr. Sam Parnia a observat că toți povesteau aceeași experiență.
Ei relatează că, deși corpul lor părea lipsit de viață, conștiința devenea mai clară și mai ascuțită ca niciodată. Mai mult, ei puteau să observe și să înțeleagă tot ce se întâmpla în jurul lor în timp ce medicii încercau să îi readucă la viață.
„Multe milioane de oameni din întreaga lume au trecut prin această fază timpurie a morții și au fost readuși la viață. Am studiat acest lucru la multe mii de oameni folosind multe metode științifice diferite. În mod incredibil, [pacienții] raportează în mod constant că, deși din perspectivă exterioară se pare că nu există conștiință și că ar trebui să fie morți, în interior trec printr-o nouă experiență.
Ei simt că propria lor conștiință, propria lor personalitate, devine brusc vastă și devine mai lucidă și mai ascuțită. Ei sunt capabili să adune informații despre ceea ce li se întâmplă, în timp ce medicii și asistentele încearcă să îi resusciteze”, a declarat dr. Parnia, potrivit adevarul.ro.
Oamenii care au suferit o moarte clinică spun că au trăit experiențe profunde în care își revedeau fiecare moment al vieții, nu doar din perspectiva lor, ci și prin ochii celor cu care au interacționat.
„De exemplu, dacă au făcut ceva care a rănit pe cineva, retrăiesc exact aceeași durere pe care a avut-o cealaltă persoană. Dacă au făcut ceva care a provocat fericire în alte persoane, retrăiesc aceeași fericire”, mai spune cercetătorul.
Studiile recente arată că activitatea cerebrală continuă pentru o perioadă scurtă după ce inima s-a oprit, iar în timpul resuscitării pot apărea “explozii” de activitate chiar și după o oră fără oxigen.
Mulți pacienți au raportat experiențe comune, precum vederea unei lumini strălucitoare la capătul unui tunel sau întâlniri cu rude decedate. Ceea ce îi intrigă pe cercetători este similaritatea acestor relatări, indiferent de background-ul cultural sau religios al persoanelor.
Dr. Parnia compară memoria din momentul morții clinice cu un aisberg care iese la suprafață. În timp ce în viața de zi cu zi ne amintim doar o mică parte din experiențele noastre, în acele momente totul pare să aibă o claritate extraordinară.
„Nimic din toate acestea nu este așa cum ne așteptam să fie. Nu ar fi trebuit să fim capabili să inversăm moartea. Nu trebuia să investigăm ce se întâmplă dincolo de moarte. Noi doi nu ne putem aminti mai mult de o fracțiune din viața noastră, dacă ni s-ar cere. Și totuși, în moarte, e ca și cum tot ce a fost înregistrat în viață iese la iveală ca un aisberg. Brusc, îți evaluezi întreaga viață prin prisma moralității și a eticii”, spune dr. Parnia, conform sursei citate.
Deși comunitatea științifică încă dezbate explicațiile acestor fenomene, este clar că granița dintre viață și moarte este mult mai complexă decât se credea.