În cazul în care vrei ca televizorul tău să fie pe perete, trebuie să știi care este înălțimea corectă la care acesta se montează. Este un detaliu pe care puțini îl cunosc.
Atunci când achiziționezi un televizor, este important să ții cont de mai multe detalii importante, cum ar fi dimensiunea acestuia, dar și locul unde va fi amplasat pentru ca experiența de vizionare să fie una cât mai bună.
Multe persoane aleg să monteze televizorul pe perete din mai multe motive. De exemplu, este mult mai confortabil în acest fel și se poate economisi spațiu. Mai mult, încăperea va avea un aspect modern.
Cu toate acestea, nu este tocmai simplu să alegi locul exact unde vrei să stea televizorul. Acest lucru depinde de distanța față de canapea sau de podea, tipul de material din care e realizat peretele și unghiul de înclinare.
Totodată, trebuie luate în calcul și alte detalii, precum înălțimea persoanelor care se vor uita la televizor, dar și accesoriile și ustensilele de care e nevoie.
Producătorii de televizoare recomandă ca, atunci când stai așezat, punctul central al ecranului să fie la nivelul ochilor.
Înălțimea la care se va monta televizorul pe perete trebuie măsurată de la podea până la punctul central al ecranului, potrivit lovedeco.ro.
Pentru un televizor, această distanță înseamnă în jur de 105 – 110 centimetri de la podea. Această înălțime este considerată ideală pentru a monta televizorul, iar experiența de privit va fi una plăcută.
De asemenea, în cazul în care persoanele care se uită la televizor stau în picioare, înălțimea ideală ar trebui să fie de cel mult 150 de centimetri.
Diagonala televizorului indică distanța efectivă la care este recomandat să fie poziționat acest aparat. Dacă diagonala este de sub 100 de centimetri, distanța până la privitor trebuie să fie de 2,5 metri.
Pentru un televizor cu diagonala de 120 de centimetri, distanța trebuie să fie de 3,5 metri. Cu cât diagonala este mai mare, cu atât va crește și distanța.
Cei mai mulți producători de televizoare spun că unghiul de vizualizare nu trebuie să depășească 15 grade deasupra sau sub centrul ecranului, altfel imaginea percepută va fi una deformată. Pot apărea și dureri ale gâtului, dar și ale coloanei vertebrale.
Înainte de a monta televizorul, trebuie să pui priza în mod corespunzător. Mai ai nevoie de mufa de cablu TV, dar și de mufa de internet.
Priza ar trebui să fie imediat mai jos față de poziția fixă a suportului de televizor. Este recomandat să fie situată la 10 – 15 centimetri sub suport.
Suportul de TV trebuie să fie compatibil cu acesta și să-i poată susține greutatea. În același timp, trebuie să se potrivească cu televizorul ținând cont de diagonala acestuia.
Arhitectura interioară a locuinței influențează poziționarea televizorului pe perete. Acesta ar trebui montat în funcție de cum sunt poziționate ferestrele. Astfel, lumina de afară nu trebuie să se reflecte în ecran, deoarece calitatea imaginii va fi afectată.
Se recomandă montarea televizorului pe un perete lateral cu fereastra. Dacă lumina de afară e prea puternică și se reflectă în televizor, poți opta pentru draperii opace.
Pentru a monta televizorul pe perete, ai nevoie de ancore metalice pentru un perete de tip rigips carton. Poți folosi o bormașină obișnuită pentru acest tip de perete. Dacă peretele este din beton, atunci este necesară o bormașină cu percuție.