News

Care este legătura dintre Nicolae Ceaușescu și accidentul de la Cernobîl! Ce a ascuns soțul Elenei Ceaușescu

24.05.2019 | 10:01
Care este legatura dintre Nicolae Ceausescu si accidentul de la Cernobil Ce a ascuns sotul Elenei Ceausescu

Tragedia de la Cernobîl a reprezentat una dintre cele mai mari nenorociri pe care această parte a Europei a cunoscut-o. În urma accidentului din orașul ucrainean au murit foarte mulți oameni, iar radiațiile au făcut ravagii chiar și la zece ani după producerea nenorocirii. Știa Nicolae Ceaușescu, cel care era președinte atunci, ce s-a întâmplat în Ucraina?

Nicolae Ceaușescu aflase de Cernobîl pe 1 Mai

După cum se știe, sovieticii au ascuns accidentul radioactiv de la Cernobîl. În România lui 1986 românii au aflat cu ceva întârziere despre ce se petrecuse în orașul ucrainean. Pe 30 aprilie 1986, după ce norul radioactiv a ajuns înspre partea nordică a continentului, acesta s-a apropiat de România.

La o săptămână după accident, PCR a făcut o întrunire de urgență, iar Ceaușescu a fost pus la curent cu tot ce s-a întâmplat. Marea problemă a fost felul în care Ceaușescu a ales să informeze populația, pentru că anunțul urma să fie făcut chiar de 1 Mai, când mulți români erau la iarbă verde și petreceau ziua liberă.

Nicolae Ceaușescu aa informat populația pe 2 Mai. Sursa foto: hepta.ro

Efectele accidentului de la Cernobîl

Apoi, pe 2 mai, oamenilor li s-a spus să spele bine alimentele pe care le consumă pentru că ar putea fi contaminate. A început o campanie de informare în mai toate instituțiile statului, iar copiilor li s-a administrat în școli o doză de iod. Cei mai mulți oameni, 10.000 de români la vremea aceea, s-au ales cu cancer tiroidian în urma accidentului de la Cernobîl.

Tot din cauza norului radioactiv, foarte mulți români au fost diagnosticați cu leucemie ori cu alte forme de cancer severe. Accidentul radioactiv de la Cernobîl a produs mutații genetice extrem de puternice, căci mulți copii s-au născut cu deformații. Unii aveau ba capul mai mare, ba o mână mai lungă și alta mai scurtă etc.