Life

Care este legătura dintre Sfântul Gheorghe și balaur. Legendele din jurul Marelui Mucenic

22.04.2021 | 11:00
Care este legatura dintre Sfantul Gheorghe si balaur Legendele din jurul Marelui Mucenic
Care este legătura dintre Sfântul Gheorghe și balaur. Legendele din jurul Marelui Mucenic Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Care este legătura dintre Sfântul Gheorghe și balaur. În jurul Marelui Mucenic circulă mai multe legende care încearcă să explice de ce acesta apare în multe icoane în luptă cu creatura respectivă.

Născut în anul 280 în Cappadocia, Turcia actualmente, într-o familie de creștini, Sfântul Gheorghe s-a remarcat prin vitejie și îndemânarea cu care mânuia armele. El s-a înrolat în armata romană ajungând până la gradul de general.

ADVERTISEMENT

Marele Mucenic a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian și a fost ofițer în garda acestuia. Pentru că a refuzat să renunțe la credința creștină, a fost torturat și, în cele din urmă, ucis, devenind martir. Nu se cunosc prea multe date despre viața sa, neexistând scrieri ale epocii care să conțină astfel de informații.

Care este legătura dintre Sfântul Gheorghe și balaur. Legendele din jurul Marelui Mucenic

În jurul Sfântului Gheorghe circulă mai multe legende cu privire la vitejia și minunile înfăptuite. Cea mai populară este cea conform căreia acesta a ucis un balaur, ipostază în care apare în multe icoane.

ADVERTISEMENT

Sunt două variante ale acestei povestiri. Prima dintre ele relatează cum o astfel de creatură îngrozea cetatea Silena din Libia. Astfel, pentru a-i scăpa pe oamenii terorizați de balaur, Sfântul Gheorghe l-a ucis pe acesta cu o suliță.

A doua variantă a legendei spune că Marele Mucenic a salvat o fată de împărat, care îi fusese oferită drept jerfă balaurului, în schimbul accesului la izvorul de apă care alimenta orașul. Mitul spune că bestia a fost ucisă doar fiindu-i arătat semnul crucii.

ADVERTISEMENT

Ambele variante simbolizează lupta sfântului biruitor cu diavolul, dar și înfruntarea cu persecuțiile la care erau supuși creștinii. Acesta este ilustrat deseori ținând în mâna dreaptă o cruce, iar în cea stângă o sabie. Legenda a apărut târziu, în epoca medievală. Unii isorici sunt de părere că iconografia ar reprezenta doar o preluare a mitului grec Andromeda.

Sfântul Gheorghe este ocrotirorul Forțelor Terestre ale Armatei Române, iar imaginea sa ucigâng balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale. Acesta a fost trimis de Ștefan cel Mare Mănăstirea Zografu de pe Muntele Athos și conține și rugăciunea acestuia către Marele Mucenic: „O, luptătorule și biruitorule, mare Gheorghe, în nevoi și în nenorociri grabnic ajutător și cald sprijinitor, iar celor întristați, bucurie nespusă, primeste de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Țării Moldovei”.

ADVERTISEMENT

Păzește-l pe el neatins în lumea aceasta și în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin. Și aceasta a făcut-o în anul 7008 (1500), în al 43 an al Domniei Sale,“ a scris domitorul, potrivit creștinortodox.ro.

Lupta împăratului Dioclețian împotriva creștinilor a început în anul 303: lăcașuri de cult au fost demolate, adunările au fost interzise, cărțile sfinte au fost arse, iar cei ce refuzau să renunțe la religie au fost uciși. Cu toate acestea, Sfântul Gheorghe a recunoscut public credința în Hristos, fiind supus la diverse chinuri. A fost tras pe roată, lovit cu sulița, i-au fost așezate lespezi de piatră pe piept și îngropat în var, însă nimic nu l-a putut face să lepede creștinismul.

O altă legendă spune că Marele Mucenic a rămas nevătămat, în ciuda tratamentelor care i-au fost aplicate. Mai mult, fiind încarcerat a reușit să readucă la viață un deținut care murise. Aceste lucruri au făcut mulți oameni să renunțe la credința păgână și să accepte creștinismul. Printre ei a fost chiar și soția lui Dioclețian, Alexandra. Pentru că nu a reunțat la dragostea pentru Hristos, Sfântul Gheorghe a fost condamnat la moarte și decapitat la 23 aprilie 304, ziua fiind cea la care este prăznuit anual.

ADVERTISEMENT