News

Care este legătura între cheagurile de sânge și vaccinul AstraZeneca. Ce spun experții britanici

16.03.2021 | 17:51
Care este legatura intre cheagurile de sange si vaccinul AstraZeneca Ce spun expertii britanici
Un medicament face minuni împotriva Covid. 93% dintre pacienții cu forme grave au fost externați în doar 5 zile. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cazurile controversate după imunizarea cu vaccinul AstraZeneca au lăsat multe semne de întrebare în ultimele zile privind siguranța antidotului produs în Regatul Unit. Au fost analizate multe date pentru a se stabili care este legătura între cheagurile de sânge și acest vaccin.

Directorul Agenției Europene a Medicamentelor a transmis marți, 16 martie, că nu există niciun indiciu până acum care să arate că vaccinarea a provocat probleme de coagulare a sângelui. Şeful EMA, Emer Cooke, este ferm convins că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile.

ADVERTISEMENT

O investigaţie privind apariţia cheagurilor de sânge este în curs de desfăşurare. De asemenea, OMS a cerut ţărilor să nu oprească vaccinarea cu acest antidot, în ciuda numeroaselor cazuri suspecte din mai multe țări din Europa.

Ce spun experții britanici despre cheagurile de sânge și vaccinul AstraZeneca

Vaccinul OxfordAstraZeneca, bun pentru Marea Britanie! Vaccin

Sursa foto: Hepta.ro

Profesorul Stephen Evans de la London School of Hygiene spune că „primul lucru care trebuie făcut este să fii absolut sigur că cheagurile nu au avut o altă cauză, inclusiv COVID-19”.

ADVERTISEMENT

Profesorul Andrew Pollard, director al grupului de vaccinuri Oxford care a dezvoltat vaccinul AstraZeneca, a declarat că există „dovezi foarte liniștitoare că nu există o creștere a unui fenomen de cheaguri de sânge aici în Marea Britanie, unde majoritatea dozelor din Europa au fost administrate până acum” , conform news.sky.

„Siguranța este în mod clar absolut primordială”

Medicul Pollard a declarat că „siguranța este în mod clar absolut primordială”, dar că aproximativ 3.000 de cazuri de cheaguri de sânge apar lunar în Marea Britanie din alte cauze.

ADVERTISEMENT

„Boala trombo embolică, care nu este legată de vaccinuri, este destul de frecventă în populația generală din Marea Britanie. Ea se manifestă la unul din 1000 de oameni”, a spus un purtător de cuvânt al Universitații Oxford.

„Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale din Marea Britanie (MHRA) a indicat că nu observă o creștere față de acest nivel de bază ca parte a lansării vaccinului, ceea ce ne asigură că este puțin probabil să fie o problemă. Acest lucru este susținut și de date suplimentare de la autoritățile sanitare finlandeze”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Medicul Phil Bryan, directorul siguranței vaccinurilor MHRA, i-a îndemnat pe britanici să „meargă în continuare și să-și facă vaccinul COVID-19 când li se cere acest lucru”.

Peste 11 milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate în Marea Britanie

„Revizuim îndeaproape rapoartele, dar dovezile disponibile nu sugerează că vaccinul este cauza. Cheagurile de sânge pot apărea în mod natural și nu sunt neobișnuite.

Peste 11 milioane de doze de vaccin AZ au fost administrate în Marea Britanie, iar numărul de cheaguri de sânge raportate după administrarea vaccinului nu este mai mare decât numărul care s-ar fi produs în mod natural la populația vaccinată”, a precizat Phil Bryan.

Ce spune OMS despre vaccinul AstraZeneca?

“În ceea ce am văzut până acum din datele preliminare, nu există un număr crescut de cazuri de evenimente tromboembolice în Europa sau în Marea Britanie”, a declarat Mariangela Simao, OMS.

Mai multe țări au oprit vaccinarea cu AstraZeneca

AstraZeneca a analizat date de la 17 milioane de persoane care au primit vaccinul în Europa și a constatat că au existat 37 de cazuri care au dezvoltat cheaguri de sânge.

România a decis, luni, 15 martie, continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european, inclusiv AstraZeneca.

În schimb,Germania, Franţa, Spania, Italia au suspendat administrarea vaccinului după ce cazuri de tromboză au fost semnalate la persoane abia vaccinate. Totodată, marţi, agenţiile de sănătate din Suedia şi Letonia au anunţat că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca, în aşteptarea unor analize amănunţite ale autorităţilor sanitare internaţionale, potrivit Mediafax.

ADVERTISEMENT