Fotbal international

Care este legătura între suspendarea lui Sebastian Colțescu de către UEFA și decizia privind acuzele de rasism

08.03.2021 | 19:52
Care este legatura intre suspendarea lui Sebastian Coltescu de catre UEFA si decizia privind acuzele de rasism
ADVERTISEMENT

Situația arbitrului Sebastian Colțescu este una ce poate părea ciudată la prima vedere. Absolvit de acuzele de rasism, românul a fost suspendat de UEFA pentru „comportament inadecvat”.

Chiar dacă oficialii forului european nu l-au găsit pe român vinovat de utilizarea de jigniri cu tentă rasistă la adresa lui Pierre Webo, antrenorul secund al lui Istanbul Bașakșehir, ei au decis că acesta trebuie să fie oricum suspendat.

ADVERTISEMENT

Asta deoarece Comisia de Etică a forului continental l-au găsit pe Colțescu vinovat de încălcarea articolului 11 din Regulamentul UEFA, care face trimitere la „obligația adoptării unui comportament adecvat”.

De ce a fost Sebastian Colțescu suspendat, în ciuda faptului că nu a fost găsit vinovat de rasism

FANATIK a analizat probele audio de la partida dintre PSG și Istanbul Bașakșehir și a descoperit că Octavian Șovre a fost cel care a folosit primul apelativul „ăla negru” pentru a-l identifica pe Webo. Cu toate acestea, tușierul din brigada lui Ovidiu Hațegan a scăpat cu o simplă mustrare din partea UEFA.

ADVERTISEMENT

Asta în timp ce lui Sebastian Colțescu i s-a interzis să mai arbitreze până la finalul sezonului și i s-au aplicat și alte pedepse, printre care trimiterea la un „program educațional”. Deși nu au fost găsiți vinovați de rasism, cei doi au putut fi sancționați de UEFA din cauza unui alt articol din regulament.

Articolul 14 este cel care face referire la rasism și conduită discriminatorie, însă Comisia de Etică a UEFA a concluzionat că nici Sebastian Colțescu și nici Octavian Șovre nu au încălcat prevederile acestui punct din regulament. În schimb, ei au fost găsiți vinovați pentru „comportament inadecvat”, acțiune ce este definită prin articolul 11.

ADVERTISEMENT

Așadar, deși Comisia de Etică nu i-a găsit vinovați de rasism, Octavian Șovre și Sebastian Colțescu au fost considerați a fi în culpă pentru adoptarea unui compartament nepotrivit pe terenul de joc. Tocmai de aceea au fost sancționați. Oficialii UEFA au considerat că modul de adresare nu a fost rasist, dar a fost oricum de natură să stârnească controverse.

Ei au considerat că, deși faptele celor doi arbitri nu pot fi catalogate drept rasism, nu sunt nici potrivite. Pentru a putea lua cumva măsuri în acest caz, ei au catalogat comportamentul ca fiind „inadecvat”. Chiar și în aceste condiții, surprinde diferența dintre pedepsele primite de cei doi.

ADVERTISEMENT
  • Doar cu o mustrare s-a ales Octavian Șovre;
  • Sebastian Colțescu va fi suspendat până la finalul sezonului.

Ce măsuri a mai luat UEFA: trimiși la reeducare!

Sebastian Colțescu nu va mai arbitra, deci, până la finalul stagiunii 2020-2021. Nu este foarte clar dacă pedeapsa se aplică doar în cadrul competițiilor organizate de UEFA sau și la nivel intern, însă anunțul publicat pe site-ul FRF sugerează că ar fi vorba despre toate competițiile, suspendarea fiind „de la îndeplinirea oricărei funcții de arbitru”.

„Comisia de Etică și Disciplină UEFA a luat următoarele decizii: să-l suspende pe Sebastian Coltescu de la îndeplinirea oricărei funcții de arbitru până la sfârșitul sezonului 2020/21, adică până la 30 iunie 2021, pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) din “Regulamentul disciplinar UEFA” și a articolului 6 (1) din “Termenii și condițiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA”, adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat (…), scrie în acest comunicat.

Octavian Șovre, în schimb, va putea să își continue activitatea și să fie parte din brigada lui Ovidiu Hațegan. Însă nici el nu a fost „achitat” în proporție de 100%. Pe lângă mustarea primită, el va trebui să „program educațional cât mai curând posibil, dar înainte de 30 iunie 2021”, se arată tot în același comunicat publicat pe site-ul FRF.

Cazul pare să fi fost un adevărat semnal de alarmă pentru cei de la UEFA, care par deciși să întreprindă acțiuni de educare și instruire cu toți oficialii afiliați forului. În comunicatul emis de oficialii europeni, ei au anunțat ce decizii a luat Comisia de Etică în acest sens:

„Comisia de Etică și Disciplină este de acord că oficialii UEFA ar trebui să fie instruiți în mod adecvat și specific pentru a lua decizii mai bune cu privire la alegerea limbii și a cuvintelor care vor fi utilizate în competițiile UEFA. În context internațional, utilizarea corectă a limbajului este esențială pentru a evita situații precum cele care au avut loc în meciul menționat mai sus.

În ceea ce îl privește pe Pierre Webo, antrenor secund al formației İstanbul Bașakșehir, Comisia de Etică și Disciplină UEFA a decis că incidentele pentru care a primit cartonașul roșu au avut loc înainte de evenimentele care au dus la deciziile de mai sus, și a decis să îl suspende pentru un meci în competițiile UEFA pentru comportament nesportiv”, mai scrie în comunicatul postat pe site-ul Federației Române de Fotbal.

  • 1 meci va fi suspendat Pierre Webo din competițiile UEFA;
  • 4 luni va sta „pe bară” Sebastian Colțescu.

 

ADVERTISEMENT