Păinea este un aliment de bază și o folosim la sandvișuri sau o adăugăm lângă ciorbe, tocănițe și fripturi. Însă, în ultimii ani, mulți dintre noi au început să se întrebe cât de sănătoasă este de fapt pâinea, fie că e proaspăta sau prăjită.
Puțini sunt cei care pot sta departe de o felie de pâine, fiind consumată zilnic de milioane de oameni. Totuși, există vreo diferență între pâinea proaspătă și cea prăjită? Nutriționiștii ne lămuresc care variantă e mai prietenoasă cu organismul nostru.
Dacă te gândești să renunți complet la pâine pentru a slăbi, specialiștii spun că nu e o idee bună. Aceasta conține multe calorii și carbohidrați, necesare pentru energie.
Din punct de vedere caloric, nu există o diferență prea mare între ele, anunță Mihaela Bilic, potrivit romaniatv.net. O felie de pâine albă proaspătă are 65 de calorii, în timp ce aceeași felie, după ce o prăjești, are 64,9 calorii.
Mulți cred că pâinea neagră are mult mai puține calorii decât cea albă. Dar în realitate, cele două variante sunt foarte similare, iar alegerea depinde mai mult de preferințele personale.
Doctorul Nicolae Hâncu, medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice, spune că atunci când prăjești pâinea, singurul lucru care se pierde este apa. Partea bună este că pâinea prăjită este mai ușor de digerat pentru că are un indice glicemic mai scăzut.
De aceeași părere este și nutriționistul Mihaela Bilic, care menționează că pâinea proaspătă, cât și cea prăjită, îngrașă exact la fel.
„Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale. Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale”, a declarat Mihaela Bilic, conform romaniatv.net.
Totuși, pâinea prăjită are un singur avantaj, că nu produce balonare, fiind mai ușor de digerat față de cea proaspătă. La prăjire, drojdia își oprește activitatea și nu mai fermentează în stomac. Dar, trebuie să fim atenți să nu o ardem prea tare, deoarece poate deveni dăunătoare.
„Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.
Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.
P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”,a explicat Mihaela Bilic, conform sursei.