News

Care este momentul potrivit al zilei pentru vaccinarea anti-Covid. Concluzia unor cercetători europeni

Cercetătorii de la Universitățile din Geneva și Munchen au realizat un studiu prin care au aflat momentul oportun al zilei pentru vaccinarea împotriva coronavirusului.
20.10.2021 | 15:33
Care este momentul potrivit al zilei pentru vaccinarea antiCovid Concluzia unor cercetatori europeni
ADVERTISEMENT

Potrivit acestora, o persoană este mai bine să se vaccineze anti-Covid în urma unei perioade de repaus și la începutul zilei, adică dimineața.

Studiul lor, publicat în ”Nature Immunology”, s-a concentrat pe analiza celulelor imune pe o perioadă de 24 de ore. Așa au ajuns la concluzia că  sistemului nostru imunitar se adaptează la momentele zilei.

ADVERTISEMENT

Christoph Scheiermann, cercetător: ”Sunt mai mulți anticorpi dimineața”

”Este un răspuns imunitar mai bun dimineața decât după-amiaza, cu de două ori mai mulți anticorpi dimineața, decât după-amiaza”, a declarat Christoph Scheiermann (autorul studiului și profesor în cadrul departamentul de patologie și imunologie de la Centrul Geneva pentru Cercetarea Inflamării) pentru Europe 1, citat de genengnews.com

Christoph Scheiermann a mai precizat că sistemul imunitar mai conține celule tip santinelă care avertizează corpul când urmează a fi atacat de un virus, iar acest semnal de alarmă are loc mai bine dimineața.

ADVERTISEMENT

”Funcționează ca un sistem care economisește energie pentru a utiliza mai bine resursele în conformitate cu nevoile urgente”, a mai explicat Christoph Scheiermann.

România stă prost la capitolul vaccinare

Dincolo de cel mai bun moment al zilei pentru a ne vaccina anti-Covid, România nu stă bine la acest capitol. Suntem penultimii din UE cu cea mai mică rată de imunizare, după noi fiind Bulgaria. Între timp, autoritățile îndeamnă în continuare populația să meargă să-și administreze vaccinul.

ADVERTISEMENT

”În momentul de faţă, cel mai bun tratament împotriva COVID-19 este vaccinarea. Nu avem altă soluţie. (…)

Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori.  Nu există niciun medicament care să facă acest lucru în momentul de faţă pentru COVID-19.

ADVERTISEMENT

Persoanele de peste 60 de ani au risc de o sută de ori mai mare să moară din cauza COVID-19, comparativ cu cei din grupa de vârstă 16-39 de ani”, au fost spusele lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare naționale, în cadrul lansării de miercuri al Forumului Român Pro-Vaccinare.

Câți români s-au vaccinat anti-Covid în ultimele ore

Totodată, conform ultimei actualizări a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), de marți, 19 octombrie, s-au vaccinat anti-Covid un total de 68.749 persoane. În urma acestora, s-au înregistrat 35 reacții adverse care:

”Conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP), reacțiile adverse raportate sunt enumerate în funcție de următoarea convenție privind frecvența:    

–   Foarte frecvente (≥1/10)  Frecvente (≥1/100 și

–  Mai puțin frecvente (≥1/1.000 și

–    Rare (≥1/10000 și

–   Foarte rare ( a mai comunicat CNCAV.

ADVERTISEMENT