News

Care este numele adevărat al Papei Francisc. Cum a ajuns acesta Suveran Pontif

Urmează un moment istoric pentru țara noastră, deoarece Papa Francisc se pregătește să viziteze țara noastră. Care este, însă, numele real al Suveranului Pontif?
13.05.2019 | 15:36
Care este numele adevarat al Papei Francisc Cum a ajuns acesta Suveran Pontif
Ne apropiem cu pași repezi de vizita Papei Francisc în România. Sursa foto:a1.ro

Ne apropiem cu pași repezi de un eveniment istoric pentru România. Este vorba despre vizita papei Francisc, primul suveran pontif care ajunge în țara noastră, după Ioan Paul al II-lea, în urmă cu 20 de ani. Până atunci însă, vă prezentăm în rândurile următoare povestea celui care a preluat frâiele Bisericii Catolice, în 13 martie 2013.

Care este numele adevărat al Papei Francisc

Numirea lui Papa Francisc a reprezentat o premieră absolută pentru suflarea catolică din întreaga lume. Vorbim despre primul suveran pontif care provine din America Latină. Chiar dacă au existat și voci care l-au contestat de-a lungul vremii,  cei mai mulți dintre credincioși l-au perceput drept un adevărat model de bunătate și caritate.

Puțină lume știe însă numele adevărat al celui care a devenit suveran pontif, la vârsta de 76 de ani. Jorge Maria Bergoglio a surprins însă pe toată lumea, în momentul în care a ales să conducă Biserica Catolică sub numele de Francisc. Opțiunea sa nu este deloc întâmplătoare.

La sfârșitul lunii mai, Papa Francisc va începe vizita în România. Sursa foto: mediafax
La sfârșitul lunii mai, Papa Francisc va începe vizita în România. Sursa foto: mediafax

Cum a explicat Papa Francisc alegerea noii identități

Într-un interviu  acordat la vremea respectivă, suveranul pontif a explicat motivele pentru care și-a dorit să devină cunoscut lumii întregi sub numele de Francisc. „Este numele păcii, aşa mi-a intrat în inimă acest nume” ,a  dezvăluit pe atunci proaspătul papă.

În timpul alegerii, mă aflam alături de arhiepiscopul din São Paulo Claudio Hummes, un mare prieten (…). Atunci când lucrurile au devenit periculoase, el m-a consolat. Când voturile (în favoarea mea) au atins două treimi, m-a îmbrăţişat şi mi-a spus «Nu îi uita pe săraci!»”, a declarat ulterior papa argentinian. “Imediat, în legătură cu săracii, m-am gândit la Francisc din Assisi, omul sărăciei, omul păcii” , a mai spus Papa Francisc.

În ceea ce privește modul în care Francisc a devenit suveran pontif, totul a început în 11 februarie 2013, odată cu demisia papei Benedict al XVI-lea, care a  surprins atunci o lume întreagă prin decizia sa. Astfel, pe 13 februarie are loc ultima mare liturghie din bazilica Sfântul Petru. Totodată, papa Benedict al XVI-lea acuză “loviturile aduse unităţii Bisericii” şi “diviziunile din cadrul corpului bisericesc“.

În prima parte a lunii martie s-a desfășurat o întreagă procedură pentru alegerea noului suveran pontif, în timp ce întreaga suflare catolică era cu sufletul la gură, așteptând decizia de la Vatican. După un tur eșuat, la 13 martie au avut loc al doilea și al treilea tur de scrutin, în urma cărora încă nu se alesese un papă. Abia după seria de voturi cu numărul cinci, a ieșit fum alb pe hornul sobei din Capela Sixtină. Cardinalul francez Jean-Louis Tauran a anunțat de la balconul bazilicii Sfântul Petru, numele celui de-al 266-lea suveran pontif: arhiepiscopul de Buenos Aires argentinianul Jorge Mario Bergoglio, pe atunci în vârstă de 76 de ani, care a devenit astfel în mod oficial Papa Francisc.