News

Care este orașul din România cu cea mai ieftină apă potabilă. ”A crescut calitatea vieții cetățenilor”

Un oraș din România se laudă că are cea mai ieftină apă potabilă. Bucureștenii plătesc al patrulea cel mai mic preț din țara noastră.
05.02.2025 | 22:19
Care este orasul din Romania cu cea mai ieftina apa potabila A crescut calitatea vietii cetatenilor
Care este orașul din România cu cea mai ieftină apă potabilă. ”A crescut calitatea vieții cetățenilor”. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Este vorba despre Ploiești, oraș cu cea mai ieftină apă potabilă. Tarifele mici sunt posibile după ce aici s-au făcut investiții de sute de milioane de euro în rețelele de apă și canalizare. Locuitorii nu doar că au acum apă potabilă sănătoasă, dar și rețele modernizate care nu provoacă pierderi.

Care este orașul din România cu cea mai ieftină apă potabilă

O parte dintre aceste sume au venit și din fonduri europene, conform Antena 3. Mai mult, stația de epurare Glina, unul dintre cele mai ambițioase proiecte public-private din ultimii ani, tratează apele reziduale din Capitală, astfel că e redusă poluarea pe cel mai mare bazin din apropierea Bucureștiului, mai exact râul Dâmbovița.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, rețeaua de apă a Ploieștiului a fost modernizată în proporție de 45%, fiind vorba despre 175 de kilometri de rețea. Aici, ploieștenii plătesc 6 lei și 88 de bani pentru fiecare metru cub de apă consumat, cel mai mic din țară. Investițiile din ultimii ani au dus aici la o creștere a randamentului rețelei la peste 75%.

Vorbim despre o investiție de 53 de milioane de euro. ”Părerea mea este că tot ce derivă din aceste investiții duc către o creștere a calității vieții cetățeanului, că, de fapt, ăsta e cel mai important lucru și atunci sunt zone unde istoric nu s-a făcut absolut nimic, s-au făcut niște lucrări primare și tot ce s-a făcut prin fonduri, practic sunt niște lucruri noi și sustenabile”, a declarat directorul MIPE, Andrei Chivu, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Proiecte importante de modernizare au fost și în Capitală, acolo unde au fost folosite fonduri europene. Începând cu anul 2000 și până în 2024 s-au investit 748 de milioane de euro în rețeaua de apă și canalizare. Și aici autoritățile vorbesc despre o reducere considerabilă a pierderilor, peste 80%.

Bucureștiul a fost modernizat cu ajutorul fondurilor europene

Dacă ploieștenii plătesc undeva peste 6 lei pentru un metru cub de apă, bucureștenii plătesc 9 lei și 40 de ani. ”Există mai puține avarii și o tratare mai bună a apei. Pe de-o parte, neexistând pierderi, atunci ele nu se mai reflectă în tarif și atunci prețul nu mai crește sau crește mult mai puțin decât ar trebui, așa cum e prevăzut în strategia de tarifare.

ADVERTISEMENT

Orice proiect care era mai mare de 50 de milioane de euro în zona asta de apă și canal, într-adevăr, nu sunt proiecte decât mai mari de 50 de milioane de euro, deci majore, între ghilimele. Bucureștiul a beneficiat de 200 de milioane de euro din POIM. Operatorul privat care există la nivelul municipiului face investiții zi de zi și probabil că are preocuparea asta și o parte din fonduri a fost de acolo”, a explicat Andrei Chivu.

ADVERTISEMENT

Cât despre stația de epurare Glina, aceasta e considerată unul dintre cele mai importante proiecte ale Bucureștiului, pentru că aici se tratează toate apele reziduale din Capitală. O investiție de 650 de milioane de lei, pentru o stație de epurare care acum tratează 12 metri cubi de apă reziduală pe secundă.

Așadar, apa care se întoarce în Dâmbovița, după care ajunge în Argeș și în Dunăre e mult mai curată. Specialiștii au remarcat cum acolo unde investițiile au fost mai puține și prețul pe care-l plătesc oamenii e mai mare. În Sibiu, Iași, Bacău sau Vaslui, un metru cub de apă poate să coste și 18 lei.