Care este pluralul cuvântului gem? Fără să își dorească, mulți român fac o eroare gramaticală și îl folosesc greșit. Odată ce aflăm însă forma corectă, cu siguranță vom știi cum să îl utilizăm.
Înainte să aflăm care este pluralul cuvântului gem, este bine să știm ce înseamnă acesta. Conform DEX, cuvântul gem în limba română înseamnă o marmeladă, cu o consistență mai slabă, unde fructele sunt aproape întregi.
De asemenea, tot în DEX află și că gemul este un produs alimentar care se obține prin fierberea fructelor, alături de zahăr, astfel încât siropul să fie unul mai consistent.
„GEM, gemuri, s. n. – Produs alimentar obținut prin fierberea fructelor (întregi) cu zahăr până la gelificarea siropului. – Din engl. jam”, este definiția pentru cuvântul gem.
Bucătăresele știu cel mai bine, având în vedere că fix acum este sezonul pentru gem și pentru dulceață. Totuși, care este pluralul cuvântului gem? Gemuri, având în vedere că avem un gem, sau două gemuri.
Trebui menționat faptul că acest cuvânt mai are și un alt sens. Mai exact, dincolo de gemul pe care îl achiziționăm, sau îl preparăm acasă, ”a geme” înseamnă a scoate niște sunete de durere.
Iar pentru că am aflat care este pluralul cuvântului gem, vă propunem și o rețetă de toamnă, delicioasă. Se apropie Halloween-ul, iar la mare căutare este faimosul dovleac. Te-ai gândit însă să prepari o rețetă de gem de dovleac?
Ai nevoie de câteva ingrediente simple, mai exact: 1 kilogram de dovlecei, 1 kilogram de zahăr alb, 2 lămâi, 2 plicuri de zahăr vanilat și puțin ghimbir. De asemenea, pașii pentru această rețetă sunt foarte simpli.
Dovleceii trebuie spălați bine și curățați de coajă, iar legumele se taie cubulețe și se pun într-un bol încăpător. Zeama de la lămâie va fi adăugată peste dovlecei, iar aceștia se lasă la fiert. Treptat, în oală se adaugă zahărul vanilat și cel simplu, alături de ghimbir și de o lămâie tăiată feliuțe.
Lăsăm compoziția la fiert la foc mic, dar o amestecăm constant astfel încât să nu se lipească. În momentul în care siropul este bine închegat, atunci rețeta de gem de dovleac este gata. Se toarnă în borcane cât este cald, iar apoi se păstrează la loc uscat și răcoros. O alegere bună poate fi cămara.