Care este pluralul cuvântului ”monedă”? Există numeroase greșeli gramaticale pe care poate mulți dintre noi ajungem să le facem fără ca măcar să știm. Iar cuvântul ”monedă” poate da și el câteva bătăi de cap.
Uneori poate ne grăbim când vorbim sau scriem și ajungem să facem greșeli gramaticale. Important este să știm care sunt acestea, dar și cum ajungem să le putem corecta.
Unul dintre cuvintele care le pot da mari bătăi de cap anumitor persoane este chiar ”monedă”. Care este pluralul cuvântului ”monedă” și de ce ajungem să greșim atunci când îl folosim?
Când cineva folosește pluralul cuvântului ”monedă”, auzim fie ”monezi”, fie ”monede”. Cuvântul știm ce înseamnă deja, deci mai departe trebuie să învățăm cum să îl scriem corect.
Conform celor mai recente modificări aduse de DOOM2, pluralul cuvântului ”monedă” este ”monede”. Dacă până acum spuneai ”monezi”, află că făceai o greșeală gramaticală.
De ce poate fi atât de dificil acest cuvânt și care este explicația? Fără să vrea, multe persoane asociază cuvântul ”monedă”, cu cel precum ”livadă”, care are pluralul ”livezi”.
De asemenea, fără să vrem poate asociem cuvântul și cu ”stradă”, adică ”străzi”, ori ”ladă, adică ”lăzi”. Cel mai bine ar fi însă să îl comparăm cu ”balustradă”, care la rândul său are forma ”balustrade”.
Inclusiv DEX-ul și 1998 și varianta DOOM din 2005 au confirmat faptul că pluralul corect al cuvântului ”monedă” este monede.„MONÉDĂ, monede, s. f. Ban de metal (rar de hârtie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat; p. gener. ban de metal (de valoare mică); mărunțiș. Expr. A bate (sau a tăia, a face) monedă = a emite bani de metal.
A bate monedă (din sau cu ceva) = a insista, a face caz (de ceva). A plăti (cuiva) cu aceeași monedă = a răspunde (cuiva) printr-o comportare similară. (Fam.) Asta e moneda plătită, se spune despre o întâmplare neplăcută survenită în viața cuiva ca o pedeapsă pentru fapta sau faptele rele făcute; faptă și răsplată. [Pl. și: monezi. – Var.: monétă s. f.] – Din ngr. monédha”, se arată în DEX.