Life

Care este pluralul cuvântului ”Revelion”. Greșeala gramaticală făcută de mulți români

Care este, de fapt, forma de plural a termenului „revelion”. Mulți români obișnuiesc să facă această greșeală atunci când se exprimă.
28.12.2023 | 16:11
Care este pluralul cuvantului Revelion Greseala gramaticala facuta de multi romani
Care este, de fapt, forma de plural a cuvântului revelion. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Limba română este una melodioasă, dar greu de învățat. Nu doar străinilor le este greu să stăpânească anumiți termeni, dar chiar și românii au probleme când vine vorba de unele cuvinte. De pildă, discutând despre pluralul cuvântului „revelion”, mulți se încurcă.

Care este pluralul cuvântului revelion

De câte ori ai mers la magazin și ai stat pe gânduri neștiind care este forma de plural a cuvântului macrou sau a termenului mălai? Adevărul este că sunt mai multe cuvinte din limba română care le dau bătăi de cap inclusiv nativilor.

ADVERTISEMENT

Unul dintre acești termeni este revelion. Conform Dicționarului Explicativ, dex.ro, termenul se traduce prin: „noaptea dintre 31 decembrie și 1 ianuarie, în care se sărbătorește Anul Nou; petrecere care are loc în această noapte”.

Cuvântul își are originile în limba franceză, fiind derivat din „réveillon”. Iar când vine vorba de pluralul acestui termen, sunt mulți români care fac o greșeală gramaticală destul de mare.

ADVERTISEMENT

Mai exact, pluralul articulat al cuvântului revelion este revelioane. Pluralul articulat este revelioanele. Totodată în cazul dativ, pluralul articulat al termenului va fi „revelioanelor”, după cum notează qdictionar.com.

Când a fost Revelionul sărbătorit pentru prima dată

Festivitățile de Revelion datează de la sărbătorea păgână închinată zeului roman Ianus, de al cărui nume a fost derivată și denumirea lunii ianuarie. Acesta era prăznuit la scurt timp după Saturnalii- sărbători romane dedicate zeului Saturn, care închideau anul.

ADVERTISEMENT

În România, Revelionul este prezentat de profesorul universitar Ion Ghinoiu drept „sărbătoarea nocturnă dedicată celui mai vechi zeu al omenirii, Anul, personificare a Soarelui”.

ADVERTISEMENT

În timp ce anul vechi moare la miezul nopții de Revelion, cel Nou se naște imediat după aceea. „Mai mult de un mileniu, până la jumătatea secolului al 19-lea, românii au celebrat Anul Nou în ziua de Crăciun.

Sărbătoarea Anului Nou, după ce a fost despărțită de sărbătoarea creștină a Nașterii Domnului și mutată pe data de 1 ianuarie, pe locul unde romanii celebrau în Antichitate calendele lui ianuarie, s-a numit Crăciunul Mic, Îngroparea Crăciunului, Îngroparea Anului, și în final, Revelion”, a scris Ion Ghinoiu, citat de radiodcnews.ro.