Life

Care este poziția corectă de dormit. Cum trebuie să dormi noaptea pentru a avea o zi perfectă după ce te trezești

Care este, de fapt, poziția corectă de dormit. Cum este recomandat să dormi noaptea ca să te simți bine și să ai energie a doua zi.
02.03.2025 | 14:17
Care este pozitia corecta de dormit Cum trebuie sa dormi noaptea pentru a avea o zi perfecta dupa ce te trezesti
Care este poziția corectă de somn. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Pentru a avea o zi bună, dar și pentru a evita apariția anumitor probleme de sănătate, este necesar să știi care este poziția corectă de dormit în timpul nopții. Aceasta depinde de anumite afecțiuni cu care te poți confrunta.

Care este poziția corectă de dormit. Așa trebuie să dormi dacă vrei să te simți bine după ce te trezești

Un somn liniștit și odihnitor este foarte important pentru o stare bună de sănătate, dar și pentru a avea energie pe parcursul întregii zile. În afară de adoptarea unui program de somn.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un alt aspect important este reprezentat de poziția corectă de somn. Aceasta ar putea grăbi recuperarea după anumite afecțiuni comune, cum ar fi gripa, dar și constipația, potrivit recomandărilor făcute de Lisa Artis, consilier pentru somn și director executiv adjunct al The Sleep Charity.

Pentru astfel de probleme, se recomandă dormitul pe partea stângă. “Această poziție încurajează fluxul natural de alimente și deșeuri prin sistemul digestiv”, a explicat specialista, potrivit Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Adoptarea acestei poziții “permite gravitației să mute deșeurile de la intestinul subțire la intestinul gros mai eficient”. Pe de altă parte, dacă dormi pe spate, acest lucru poate încetini digestia, iar constipația poate dura mai mult.

În schimb, persoanelor care se confruntă cu diaree le este recomandat să doarmă pe partea dreaptă. “Această poziție ar putea încetini frecvența scaunelor, încurajându-le să rămână mai mult timp în partea inferioară a tractului digestiv, împiedicându-le să ajungă prea repede în colon”, a mai explicat Lisa Artis.

ADVERTISEMENT

Specialista a mai recomandat, totodată, să fie luată în calcul poziționarea în timpul somnului în cazul unor probleme comune de sănătate, cum ar fi gripa, răceala și infecțiile.

ADVERTISEMENT

De exemplu, pentru infecții ale tractului urinar, Lisa Artis a recomandat poziția fetală în timpul somnului, în care genunchii sunt aduși la piept. Și dormitul pe spate, ținând picioarele ușor îndepărtate, poate fi o opțiune. Acest lucru va ușura presiunea asupra vezicii urinare, lucru care ar putea reduce disconfortul.

De altfel, specialista le recomandă femeilor să nu doarmă în lenjerie intimă strâmtă dacă vor să evite apariția infecțiilor ale tractului urinar. Din cauza lenjeriei strâmte, pot fi contactate bacterii periculoase, precum E.coli.

Cum să dormi dacă ai nasul înfundat sau afecțiuni ale urechii

Pacienții care sunt predispuși la pietre la rinichi ar trebui să alterneze în mod regulat partea pe care dorm. Recomandarea este bazată pe un studiu realizat de Universitatea din California pe pacienți cu calculi recurenți. S-a constatat că 76% dintre ei au dezvoltat depozite minerale dureroase în rinichi pe partea preferată de dormit.

Persoanele care se confruntă cu refluxul acid, în care acidul gastric urcă pe gât, poziția de somn corectă recomandată este dormitul pe partea stângă, cu corpul ușor ridicat. Această poziție va contribui la menținerea conținutului stomacal sub esofag. Șansele ca acidul să urce pe gât vor fi mai mici.

Dormitul pe partea dreaptă ar putea încetini drenarea acidului gastric care se scurge în esofag. Prin această poziție, se pot agrava simptomele.

În cazul unor afecțiuni ale urechii, este important să te asiguri că dormi cu ureche afectată îndreptată în sus. Potrivit Lisei Artis, acest lucru poate ajuta la scurgerea naturală a lichidului acumulat în ureche.

Pentru nasul înfundat și congestie, este recomandat să dormi pe spate, cu capul și umerii sprijiniți la un unghi de 45 de grade, cu ajutorul unei perne.

Poziția pe spate este cea recomandată pentru nasul înfundat și congestie. Capul și umerii trebuie sprijinite la un unghi de 45 de grade, folosind o pernă.

“Această poziție împiedică acumularea mucusului în gât, care poate declanșa accese de tuse și poate îngreuna respirația”, a mai spus medicul.

Având în vedere aceste recomandări, poziția corectă de dormit depinde de mai mulți factori. Aceasta are legătură cu anumite afecțiuni de care suferă o persoană și poate grăbi procesul de vindecare.

Tags: