News

Care este primul oraș din România cu transport public exclusiv electric: “S-au investit bani serioşi”

Primul oraș din România cu transport exclusiv electric nu este Bucureștiul sau alt mare municipiu, ci Turda. Acest lucru s-a întâmplat încă din 2019, când primăria a cumpărat 20 de autobuze 100% electrice.
02.04.2022 | 18:12
Care este primul oras din Romania cu transport public exclusiv electric Sau investit bani seriosi
Turda este primul oraș din România cu transport public exclusiv electric
ADVERTISEMENT

Încă din decembrie 2019, municipiul Turda a achiziționat 20 de autobuze 100% electrice, dotate cu camere video, aer condiționat, wi-fi sau rampe pentru persoane cu dizabilități, dezvoltându-și astfel o rețea de transport public exclusiv electric.

Turda a achiziționat un număr de 20 de autobuze 100% electrice

”Totul a început în urmă cu patru ani, când Turda câștiga o competiție organizată la nivelul Comisiei Europene, în domeniul planificării mobilității urbane durabile (SUMP – Sustainable Urban Mobility Plans – Awards). Celelalte două finaliste au fost zona metropolitană Manchester (Marea Britanie) și Milano (Italia). Juriul a apreciat atunci viziunea și strategia de finanțare bine structurată, propuse de orașul românesc.

ADVERTISEMENT

Cu un an înainte, în 2017, primăria din Turda depusese cererea de finanțare europeană pentru patru coridoare de mobilitate urbană, proiect care prevedea modernizarea completă a arterelor de transport în comun, asfaltarea străzilor principale, achiziționarea de mijloace de transport în comun electrice, modernizarea stațiilor și crearea pistelor de biciclete”, amintea republica.ro.

Potrivit primarului Cristian Matei, orașul a obținut locul I în Europa, pe 2018, la categoria mobilitate urbană, reușind să acceseze fonduri de 32 de milioane de euro, din care o treime au însemnat cele 20 de autobuze electrice moderne și complet utilate. În curând vor mai fi cumpărate alte 12 autobuze.

ADVERTISEMENT

Primăria Turda are în derulare proiecte de aproape jumătate de miliard de euro

În prezent, municipalitatea are în lucru 43 de proiecte pentru finanțare 2021 – 2027, care însumează 484 de milioane de euro. În 2014-2020, Turda a derulat 31 de proiecte, în valoare de peste 300 milioane de euro, la care s-a adăugat un proiect cu fonduri europene pentru infrastructură apă și canal, în valoare de 181 de milioane de euro.

”S-au investit bani serioși la Turda. Noi suntem încă în derularea etapei de finanțare europeană 2014- 2020. Suntem pregătiți cu toate studiile de fezabilitate, cu PUZ aferente unor zone pentru deschiderea unui aqua parc, pe 17 hectare, o investiție de circa 28-30 milioane de euro. De asemenea, Salina Turda ne va duce 1,5 milioane de vizitatori anual”, a declarat primarul Cristian Matei pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Turda reprezintă o soluție pentru cei care vor să scape de aglomerația urbană

Datorită condițiilor oferite de oraș, dar și a costurilor sensibil mai scăzute comparativ cu cele din marile municipii, Turda a devenit o soluție și pentru clujenii care vor să scape de aglomerați și sunt dispuși să înceapă o viață nouă în Turda.

Suntem un municipiu de rang 2, cel mai mare municipiu care nu e capitală de județ. Avem circa 60.000 de locuitori, avem o rată foarte mare de absorbție din eco-metropolitanul Cluj, care este foarte înghesuit.

ADVERTISEMENT

Încep relocările atât ale persoanelor fizice, ale familiilor, cât și ale obiectivelor economice, respectiv industrii mici, nepoluante, care încep să apară ca sateliți ai Municipiului Turda, sau chiar în localitățile limitrofe orașului Turda, în comunele mai mari din jurul orașului”, a mărturisit edilul municipiului Turda.

ADVERTISEMENT