ADVERTISEMENT
News

Care este profilul actualilor pacienți Covid: ”Uneori fac stop cardio-respirator în curte”

Autor: Bogdan Solomon | 20.04.2021 | 09:15
Care este profilul actualilor pacienți Covid: ”Uneori fac stop cardio-respirator în curte”
Valul trei al pandemiei își face din ce în ce mai simțită prezența în rândul pacienților de vârstă medie. Sursa foto: Colaj Fanatik

Dacă până mai ieri, spitalele Covid din întreaga țară erau pline cu pacienți aflați în grupele de risc, valul trei își face din ce în ce mai simțită prezența în rândul persoanelor de vârstă medie.

ADVERTISEMENT

La Institutul Matei Balș din Capitală ajung, în medie, 200 de pacienți pe zi. Pentru că nu sunt vaccinați, majoritatea se confruntă cu forme grave și au nevoie de oxigen. Din păcate, unii pierd lupta înainte să ajungă pe patul de spital.

Câteodată vin foarte, foarte mulți pacienți și nu mai putem să facem față, ambulanțele stau afară în așteptare, pe unii nici nu apucăm să-i vedem și poate au necesar de oxigen și fac stop cardio-respirator în curte, ceea ce nu mi se pare normal”, relatează o tânără doctoriță, potrivit digi24.ro.

ADVERTISEMENT

Profilul actualilor pacienți Covid. Medicii sunt îngrijorați și îndeamnă oamenii să se vaccineze

Puținii pacienți care ajung la Matei Balș în această perioadă sunt vaccinați doar cu prima doză, dar chiar și în aceste condiții se observă diferența, susțin cadrele medicale. Cei nevaccinați – în special vârstnicii – dezvoltă forme grave și au saturația de oxigen sub 90%, iar restul au simptome ceva mai ușoare, precum febră, frisoane sau tuse.

Nu mai avem locuri, încercăm să transferăm ce putem la alte spitale. În momentul de față, avem 16 pacienți de internat în camera de gardă. În funcție de ce locuri găsim, sigur, se transferă la alte spitale.

ADVERTISEMENT

Cazurile mai grave au prioritate, evident, la internare și rămân la noi. Este extrem de dificil pentru pacienții care au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim.

Valul trei pentru noi a fost un pic mai greu ca număr de cazuri și ca gravitate. Din păcate, este destul de descurajant să vedem la momentul actual atât de multe cazuri grave, dar sperăm ca în urma vaccinării să scadă semnificativ acest număr al pacienților gravi, în special.

ADVERTISEMENT

Este clar că am văzut un beneficiu în urma vaccinării, în special după cele două doze. Pacienții nevaccinați este clar că sunt mult mai mulți la camera de gardă.

Cei vaccinați de obicei vin după prima doză, foarte rar am văzut după două doze și aceștia fac în general forme ușoare”, a explicat medicul Anda Maxim.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!