News

Care este profilul persoanelor care dezvoltă efecte secundare la vaccinul anti-Covid-19. Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță

16.02.2021 | 16:50
Care este profilul persoanelor care dezvolta efecte secundare la vaccinul antiCovid19 Anuntul facut de Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare contra Covid-19, Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre simptomele prezente până acum la persoanele vaccinate, dar și despre categoriile afectate mai mult.

Vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacții adverse a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 și 88 de ani. 77 la sută dintre persoanele care au raportat reacții adverse sunt femei, a declarat, marți, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

Medicul militar  a spus că cele mai multe reacții adverse după vaccinare au fost în cazul Pfizer, dar acest ser a fost și cel mai mult administrat, potrivit Mediafax.

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre reacțiile adverse la vaccinul contra Covid-19

„Numărul total al reacțiilor adverse urmare a vaccinării cu vaccinurile împotriva COVID-19 în toată această perioadă, de la 27 decembrie, defalcat pe cele trei tipuri de vaccin sunt: vaccinul Pfizer – 556 de reacții de tip local, cu durere la locul de administrare și 2.324 de reacții generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian.

ADVERTISEMENT

Numărul total al reacțiilor adverse raportate ca urmare a administrării vaccinului de la Moderna din data de 4 februarie: 9 reacții de tip local, durere la locul de administrare și 75 de reacții generale.

Numărul total al reacțiilor adverse ca urmare a administrării vaccinului de la AstraZeneca începând cu data de 15 februarie: 7 reacții raportate în total, din care 4 de tip local și 3 reacții generale”, a spus Gherghiță, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Perioada medie între data vaccinării și data debutului reacțiilor adverse a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 și 21 de zile.

„În funcție de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacții severe și 432 de cazuri de reacții clasificate ca nesevere.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește distribuția, 51% au fost reacții de tip local, cu durere, tumefacție, erupție la locul de administrare , febră și frison. 34% dintre persoane au raportat ca reacție adversă dureri musculare și articulare, 30% cefalee”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

ADVERTISEMENT