News

Miniștrii propuși în Guvernul Cioloș, aviz negativ în comisii. Premierul desemnat, apel disperat către Parlament: ”Fiți responsabili în al 12-lea ceas!”

Audierile din Parlament ale miniștrilor propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș s-au încheiat. Toate propunerile liderului USR au primit avize negative din partea comisiilor.
19.10.2021 | 20:52
Ministrii propusi in Guvernul Ciolos aviz negativ in comisii Premierul desemnat apel disperat catre Parlament Fiti responsabili in al 12lea ceas
Care este programul audierilor pentru miniștrii propuși de Dacian Cioloș. Ce șanse au aceștia să primească undă verde. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
19-10-2021
17:53

Dacian Cioloș, apel disperat către Parlament, înainte de vot: ”Fiți responsabili în al 12-lea ceas!”

Premierul desemnat de Klaus Iohannis să formeze un Guvern, Dacian Cioloș, a declarat marți seară, după audierile din Parlament ale miniștrilor propuși pentru votul de miercuri din plen, că face un apel ca senatorii și deputații tuturor formațiunilor politice să sprijine prin vot guvernul propus.

Liderul USR cere responsabilitate și promite că echipa sa este capabilă să rezolve cele mai arzătoare probleme din România.

”De azi înainte trebuie să discutăm de soluții, nu doar să ne lamentăm. Noi am făcut propuneri concrete pentru a ieși din criză în fiecare domeniu în parte. 

Am fost alături de aproape toți miniștri propuși. Ați văzut oameni responsabili, care au prezentat soluții, care au experiență administrativă. Din păcate, am văzut că se votează pe falii politice și pe sigle de partid. În multe situații, colegii noștri au răspuns cu argumente, dar s-a votat împotrivă pentru că asta a fost decizia la partid. E greu să ne dezvățăm de aceste rețete. 

Aș vrea să fac un apel către parlamentari: să treacă peste aceste orgolii politice și să voteze aceste guvern miercuri dimineață. 

E acum pe masa Parlamentului o soluție care e la un vot distanță. Fac un apel la parlamentari să iasă din logica de partid, să se consulte cu cetățenii, iar mâine să voteze responsabil. 

Acest guvern poate să rezolve problemele țării. Mâine e suficient un vot în Parlament să ne apucăm de treabă imediat. Îi rog pe parlamentari să fie responsabili în acest al 12-lea ceas”, a spus Cioloș.

ADVERTISEMENT
19-10-2021
17:36

Ioana Mihăilă, aviz negativ pentru funcția de ministru al Sănătății

Ioana Mihăilă, candidatul propus de premierul desemnat, Dacian Cioloş, pentru a reveni în funcţia de ministru al Sănătăţii a primit aviz negativ în comisiile de specialitate.

Au fost 7 voturi ”pentru”, 18 împotrivă, iar 9 parlamentari s-au abţinut.

ADVERTISEMENT
19-10-2021
17:04

Corina Atanasiu, ministrul propus la Educație, aviz negativ după peste 2 ore de audieri

Corina Atanasiu a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare de specialitate, marți seara, în timpul audierilor pentru funcţia de ministru al Educaţiei.

S-au înregistrat 10 voturi ”Pentru”, 17 ”Împotrivă” şi 11 abţineri. Votul a venit la capătul a peste două ore și jumătate de audieri, notează Hotnews.

19-10-2021
16:12

Oana Țoiu, aviz nefavorabil pentru funcția de ministru al Muncii şi Protecției Sociale

Propusă ca succesoare a Ralucă Turcan pentru funcţia de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Oana Țoiu a primit și ea aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Potrivit datelor Agerpres, dintre membrii celor patru comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, 24 de parlamentari au votat împotriva propunerii de aviz favorabil, 18 au votat pentru avizul favorabil, iar 5 parlamentari s-au abținut.

19-10-2021
15:59

Ministrul propus al Sănătății, Ioana Mihăilă, îl acuză pe premier: „Nu credea că vine valul 4”

La această oră este în curs de desfășurare audierea candidatului  la postul de ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă. La începutul audierii, Mihăilă a spus că soluțiile de combatere a epidemiei pe care le-a avansat au fost „faultate” de către fostul premier Florin Cîțu.

Înainte să vă lansaţi în întrebări, acuzaţii şi ştiri false vânturate prin presă, vă avertizez că voi demonstra cu documente, nu cu vorbe frumoase că mandatul meu a pus soluţii pe masă soluţii care au fost faultate de câte ori s-a putut de către un premier care nu credea că vine valul patru. Nu mă interesează de la ce partide sunteţi, înţeleg că politica este politică de partid, dar vă cer ca, astăzi, să fim specialişti care se bazează pe ştiinţă. Sunt necesare măsuri ferme şi asta am propus în mandatul meu, asta voi propune în continuare”, a declarat Ioana Mihăilă.

19-10-2021
15:55

Dragoș Pîslaru nu a obținut avizul pentru postul de ministru de Finanțe

Candidatul la funcția de ministru al Finanțelor, Dragoș Pîslaru, a primit un aviz negativ din partea comisiilor parlamentare de buget-finanțe, cu 11 voturi favorabil, 16 contra și 13 abțineri.

Președintele Senatului, Anca Dragu, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că seria avizelor negative primite de candidații USR la funcțiile ministeriale arată că înțelegerile politice se dovedesc mai puternice decât expertiza candidaților propuși.

Este regretabil să văd că înţelegerile politice din spatele uşilor sunt cele care dictează voturile comisiilor. Nici profesionalismul, nici pregătirea şi nici realizările miniştrilor propuşi nu au fost criterii demne de luat în calcul la audieri”, a scris Anca  Dragu.

19-10-2021
14:56

Mihai Goțiu, candidat la Ministerul Mediulu, promite înființarea „DNA-ului pădurilor”

Mihai Goțiu a primit aviz negativ pentru de la Mediu, rezultatul votului fiind 18 voturi “împotrivă”, 9 “pentru” şi 7 abţineri. În cadrul audierilor, Goțiu a spus că unul dintre obiectivele sale va fi înființarea unei structuri a parchetului specializată în cercetarea infracțiunilor de mediu.

Am avut o lege care a trecut anul trecut în Parlament, dar a fost din păcate blocată la CCR, dar care şi-a reluat circuitul de adoptare în acest an datorită colegului meu de la Justiţie Stelian Ion, coautor al legii denumite de mass media “DNA-ul pădurilor”. Această propunere de înfiinţare a acestei structuri de combatere a infracţionalităţii din domeniul mediului este într-un stadiu destul de avansat”, a spus Goțiu.

19-10-2021
14:51

Stelian Ion, respins de comisiile juridice: „Sunt cu conștiința împăcată”

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, nu a primit avizul favorabil al parlamentarilor juriști pentru un nou mandat la acest portofoliu.

Am jurat de patru ori pe Biblie – o dată la depunerea jurământului în calitate de avocat, de două ori ca deputat şi o dată ca ministru şi din punctul acesta de vedere sunt cu conştiinţa împăcată. Mi-am exercitat atribuţiile întotdeauna cu bună-credinţă şi cu probitate. (…) Un nou mandat ar însemna o continuare a activităţii la Ministerul Justiţiei. (…) Au fost anumite puncte pe care în opt luni am reuşit să le atingem împreună în cadrul acestui mandat care a încetat de curând, dar au fost şi lucruri ce nu au fost duse la îndeplinire”, a declarat după audiere Stelian Ion, citat de Agerpres.

19-10-2021
14:04

Marcel Ciolacu cere retragerea Ioanei Mihăilă de pe lista miniștrilor

Președintele PSD Marcel Ciolacu i-a cerut premierului desemnat Dacian Cioloș să o retragă  de pe lista cabinetului pe Ioana Mihăilă, înainte ca aceasta să fie audiată în comisiile parlamentare de sănătate.

Ioana Mihăilă trebuie retrasă de urgență, înaintea audierii din comisii! Asta, dacă Cioloș și USR mai au vreun dram de bun-simț! Nu poți propune la Sănătate aceeași persoană care, din iulie până în septembrie, a ignorat avertizările repetate de la specialiștii din țară, instituții europene și chiar de la OMS privind dezastrul sanitar care urma să lovească România în toamnă!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Considerând mandatul Ioanei Mihăilă ca ministru al Sănătății drept „cronica unui doliu național”, Ciolacu susține că noua ei nominalizare ca ministru este insultătoare față de românii care trec printr-o criză sanitară majoră.

A veni la Sănătate – în ziua cu peste 570 de morți! – cu unul dintre marii vinovați pentru tragedia în care ne aflăm, reprezintă cea mai mare bătaie de joc la adresa românilor!”, mai scrie Ciolacu,

19-10-2021
13:41

Alți trei miniștri nu au obținut avizul de la comisii

Comisiile parlamentare au avizat negativ trei candidaturi la posturi de miniștri: Cristian Ghinea (Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene), Cristina Prună (Ministerul Energiei) și Claudiu Năsui (Ministerul Economiei).

Candidatura lui Ghinea a fost respinsă cu 13 voturi contra, 7 voturi pentru şi 8 abţineri, iar cea Cristinei Prună cu 14 voturi pentru, 27 împotrivă şi 16 abţineri. Avizul negativ pentru Năsui a fost dat cu 13 voturi pentru, 22 împotrivă şi 11 abţineri.

În cadrul audierilor, Cristian Ghinea a anunțat că România va putea face prima cerere de plată prin Programul Național de Redresare și Reziliență începând din 28 octombrie. În ce privește rata de absorbție a fondurilor europene, Ghinea a precizat că aceasta a ajuns la 46,5%, mai mare cu 8% decât atunci când a preluat mandatul.

19-10-2021
12:59

UDMR nu va participa la votul de învestire al guvernului Cioloș

Liderul deputaților UDMR Csoma Botond a anunțat că parlamentarii Uniunii nu vor participa la votul privind instalarea guvernului Cioloș.

Am avut o şedinţă a grupurilor reunite de la Senat şi Camera Deputaţilor, unde am luat următoarea decizie: vom fi prezenţi în sală, la dezbateri şi la vot, dar nu vom vota”, a spus Csoma Botond.

Pe de altă parte, UDMR va participa la consultările pe care le va convoca președintele Klaus Iohannis în cazul în care cabinetul propus de Dacian Cioloș nu trece de Parlament.

Vom participa la consultări şi să vedem, să avem cât mai repede un Guvern. Depinde foarte mult de domnul preşedinte pe cine va desemna prim-ministru şi de capacitatea acelei persoane să coaguleze o majoritate în Parlament”, a mai spus deputatul UDMR.

19-10-2021
12:20

Ionuț Moșteanu, ravizat negativ în comisii. USR reclamă refacerea USL

Ionuţ Moşteanu nu a primit, marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, avizul pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Moșteanu a obținut  “pentru”, 14 “împotrivă” şi 16 abţineri.

În timpul audierii, Moșteanu a spus că este nevoie de modificarea Programului „Anghel Saligny”, astfel că banii alocați dezvoltării comunităților locale să fie cheltuiți în mod eficient și transparent.

Trebuie să ne asigurăm că fiecare leu din banii ăştia va face diferenţa, să nu repetăm din greşelile trecutului şi am cerut transparenţă, mecanisme de control al calităţii. Nu trebuie să mai vedem proiecte de mântuială. (…) E nevoie de o reformă structurală a programului de finanţare ‘Anghel Saligny’ prin introducerea amendamentelor pe care le-am propus şi în Parlament, mecanisme de cheltuire similare fondurilor europene, indicatori de program, criterii de eligibilitate şi cofinanţare, decontare pe bază de costuri unitare maximale, alocare pe bază de evaluare rezultate din punctaj, management transparent prin platformă informatică”, spus Moșteanu.

Într-o postare pe contul de Facebook al USR, se spune că liberalii și social-democrații resping împreună propunerile de miniștri ale USR, fapt ce ar arăta refacerea majorității USL în Parlament.

Avem o nouă majoritate USL în Parlamentul României. PSD şi PNL resping braţ la braţ candidaţii propuşi de USR pentru ministere. Nu reuşesc să treacă peste propriile lor supărări, interese, calcule politicianiste. Votul pe care îl vedem în comisii nu are nimic de-a face cu măsurile din program sau calitatea miniştrilor”, se spune în respectiva postare.

 

19-10-2021
11:21

Aviz negativ şi pentru Cristian Ghinea

Propunerea pentru ministerul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a primit aviz negativ. El a primit 7 voturi pentru şi 13 împotrivă. Opt parlamentari s-au abţinut de la vot.

 

19-10-2021
10:58

Alin Stoica nu a obținut avizul pentru Ministerul de Interne

Candidatul de ministru de Interne propus de către Dacian Cioloș, Alin Stoica, a primit un aviz negativ,din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Candidatura lui Alin Stoica a întrunit 19 voturi împotrivă, cinci favorabile și 13 abțineri.

USR PLUS încearcă să aducă normalitatea în România şi să arate că există o forţă politică care doreşte să continue o guvernare în această situaţie foarte dificilă în care se află România şi noi sperăm ca toate forţele politice până la urmă să găsească o soluţie care să fie sustenabilă pe termen lung”, a declarat Alin Stoica.

19-10-2021
10:24

Cătălin Drulă, aproape de un aviz pozitiv în comisiile de transporturi

Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor, a fost audiat pentru un nou mandat la același minister. Până acum, Drulă este singurul ministru care a obținut mai multe voturi favorabile decât împotrivă: 12 pentru, opt împotrivă și șapte abțineri. „Le mulțumesc colegilor pentru apreciere, pentru această aprobare, să-i spunem, pentru ce am făcut la Transporturi”, a comentat Cătălin Drulă.

Cum însă, voturile pentru un aviz favorabil nu reprezintă jumătate plus unu din voturil exprimate, se consideră că și în cazul lui Drulă, avizul este tot negativ.

După audieri, ca și Dan Barna, Cătălin Drulă a spus că este posibilă refacerea coaliției cu PNL, însă cu un alt prim-ministru decât Florin Cîțu.

Nu știu dacă vom reface coaliția. Noi am spus că nu este un motiv să schimbăm prea multe. Un lucru singur este de schimbat de acolo, premierul”, a spus Drulă.

19-10-2021
09:31

Dan Barna: „Subiectul Florin Cîțu este încheiat pentru USR”

Fostul vicepremier Dan Barna a primit aviz negativ pentru postul de ministru de Externe, cu 20 de voturi împotrivă, patru abțineri și 11 favorabile, din partea comisiilor parlamentare de resort.

A fost o discuție foarte bună și au fost colegi care au apreciat nivelul discuției. Discuțiile au fost consistente și relevante (…) Plenul este suveran, majoritatea se confirmă acolo. Ne vom susține punctul de vedere și vom vedea care este decizia Parlamentului”, a spus Barna după audierea sa.

În ce privește refacerea coaliției cu PNL, Barna a spus că este posibilă chiar și dacă guvernul propus de Dacian Cioloș nu va trece de votul Parlamentului, însă Florin Cîțu nu mai este o variantă acceptabilă pentru USR.

Portița este în continuare deschisă, dar subiectul Florin Cîțu este încheiat pentru USR (…) Dincolo de declarații, discutăm de un premier care poate genera o majoritate. Florin Cîțu nu are susținerea USR. Dacă găsește o majoritate cu PSD, USR va fi în opoziție”, a conchis Dan Barna.

Avize negative au mai primit și Monica Berescu pentru Cercetare și Digitalizare și Nicu Fălcoi pentru Apărare. „Nu sunt descurajat. Aștept cu încredere votul de mâine din plenul reunit unde lucrurile s-ar putea schimba”, a declarat Nicu Fălcoi, după audierea sa.

Invitat să răspundă criticilor aduse de premierul Florin Cîțu, legate de faptul că în programul de guvernare nu mai este menționată alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, Fălcoi a răspuns: „Nu mai trebuia prevăzută această cifră, este de la sine înțeles. Este o lege că România va aloca 2% din PIB pentru Apărare pentru anii următori. Putem discuta în viitor și de o creștere a acestui procent.

Nicu Fălcoi a menționat că România și-a respectat doar declarativ angajamentul luat față de NATO să aloce 2% din PIB pentru Apărare, întrucât execuția bugetară de la finele fiecărui an nu a fost niciodată de 2%.

19-10-2021
08:26

Tudor Pop, ministrul propus pentru Tineret și Sport, a primit aviz negativ

Tudor Pop, propunerea la Ministerul Tineretului și Sportului a primit și el aviz negativ din partea comisiilor parlamentari, el obținând nouă voturi pentru, 12 împotrivă și patru abțineri.

La această oră sunt audiați Dan Borna, propus la Ministerul Afacerilor Externe, Monica Berescu (Ministerul Cercetării și Digitalizării) și Nicu Fălcoi (Ministerul Apărării Naționale).

19-10-2021
08:06

Iulia Popovici, primul candidat de ministru cu aviz negativ

Iulia Popovici, candidatul la postul de ministru al Culturii în guvernul Cioloș, a primit un aviz negativ din partea comisiilor parlamentare de cultură. S-au înregistrat nouă voturi împotrivă, patru favorabile și șapte abțineri

Avizul comisiilor este doar consultativ, plenul Parlamentului urmând să decidă miercuri dacă votează sau nu întreaga listă a miniștrilor lui Dacian Cioloș.

19-10-2021
07:49

PNL nu votează pentru miniştrii de la USR

PNL nu va vota nici la comisii şi nici în plenul Parlamentului miniştrii propuşi de USR, conform liderului partidului, Florin Cîţu. Președintele PNL a precizat, însă, că este deschis pentru o reluare a discuțiilor cu USR.

Am avut o şedinţă scurtă cu parlamentarii PNL pentru a discuta despre audierile de astăzi. Am cerut colegilor mei decenţă şi profesionalism în timpul audierilor de astăzi. Decizia de vot a fost luată aseară în BEx – ne vom abţine la voturile pentru candidatura miniştrilor din acest guvern. I-am rugat pe colegii mei să vină cu argumente clare”, a afirmat premierul interimar după o întâlnire cu parlamentarii liberali.

Miniștrii propuși de Dacian Cioloș în fruntea noului Cabinet vor susține audierile în Parlament în cursul zilei de marți. Acestea au început deja de la ora 10 și vor continua până la ora 18.

Votul de învestitură pentru acest Guvern urmează să fie dat miercuri. Totuși, șansele ca Guvernul Cioloș să treacă sunt unele minime, având în vedere faptul că partidul nu a reușit să formeze o majoritate cu alte formațiuni politice.

ADVERTISEMENT

Iată care este programul audierilor din Parlament, de marți

Audierile încep, așadar, de la ora 10:00, cu propunerile pentru ministrul culturii și cel al sportului.

Ora 10.00

Iulia Popovici – Ministrul Culturii

Tudor Pop – Ministrul Tineretului şi Sportului

Ora 11.00

Monica Berescu – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizarii

Nicu Fălcoi – Ministrul Apărării Naționale

Ilie Dan Barna – Ministrul Afacerilor Externe

Ora 12.00

Alin Stoica – Ministrul Afacerilor Interne

Catălin Drulă – Ministrul Transporturilor și Infrastructurii

Ora 13.00

Cristian Ghinea, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Cristina Prună – Ministrul Energiei

Ora 14.00

Claudiu Iulius Gavril Năsui – Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Ionuţ Moşteanu – Ministrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

Ce miniștri sunt audiați în această după-amiază

Ora 15.00

Dragoş Pîslaru – Ministrul Finanțelor

Mihai Goţiu – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Stelian Cristian Ion – Ministrul Justiție

Ora 16.30

Oana Ţoiu – Ministrul Muncii şi Protecției Sociale

Ora 17.30

Corina Atanasiu – Ministrul Educației

Ora 18.30

George Căţean – Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurală

Ora 18.30

Ioana Mihăilă – Ministrul Sănătăţii

Ce a declarat Dacian Cioloș după depunerea programului de guvernare

Dacian Cioloș spune că a încercat să formeze o majoritate parlamentară înainte de a se ajunge la vot și la audieri, dar nu a reușit acest lucru.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui fapt, el a precizat că partidul pe care îl conduce va merge până la capăt cu demersul său politic.

Totodată, Dacian Cioloș a precizat că în programul său de guvernare sunt propuse unele măsuri dure pentru ca situația pandemiei să fie controlată.

ADVERTISEMENT

„Este nevoie de măsuri excepționale”, spunea Dacian Cioloș.

„Avem nevoie, în cazul în care acest guvern trece, de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice şi care să îşi asume măsurile dificile care urmează.

Noi suntem pregătiţi să ne asumăm aceste măsuri dificile. Din păcate, suntem într-un moment în care nu ne mai putem permite să pierdem nicio secundă.

ADVERTISEMENT

Avem nevoie de un executiv capabil să îşi asume în fiecare minut deciziile necesare şi să poate să acţioneze imediat”, a declarat Dacian Cioloș.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS